05-12-2023

Mandarine za dobro raspoloženje i jačanje imuneteta

Miris mandarina momentalno podiže raspoloženje. Osim toga, ovo voće je veoma zdravo. To je odgovor na pitanje zašto treba jesti mandarine svaki dan.


Foto: Pixabay

Ovo voće sadrži mnogo vitamina i minerala, a takođe je bogato antioksidansima i vlaknima. Sadrži veliku količinu vitamina C, koji je neophodan za podršku imunološkom sistemu zimi, a istovremeno ima vrlo malo kalorija. Pulpa ploda se sastoji od 87% vode i 7% šećera, a ostatak čine vitamini, glikozidi, pektin, eterična ulja i minerali.

Jačaju imunitet

Mandarine pomažu tijelu da se odupre virusima i mikrobima zbog visokog sadržaja vitamina C. Ovaj vitamin održava imunološki sistem aktivnim kako bi mogao da odgovori na spoljašnje pretnje na vreme. Mandarine su bogate i flavonoidima, koji aktiviraju imunološke ćelije i stimulišu odbranu organizma. Zato ovo voće treba baš sad da konzumiramo svakodnevno jer virusi uveliko haraju.

Osim toga, beta-karoten, koji je prisutan u svom voću i povrću narandžaste boje, podstiče zarastanje i obnavljanje sluzokože. Zahvaljujući ovoj osobini, mandarine efikasno štite tijelo od virusa i bakterija, jer otpornost na bolesti zavisi od zdravlja sluzokože.

Sadrži antioksidante

Mandarine sadrže flavonoide koji imaju antiinflamatorno dejstvo i štite od štetnog dejstva slobodnih radikala. Oni takođe pomažu u prevenciji malignih oboljenja. Naučnici su u kori mandarine otkrili flavonoid nobiletin koji može da poboljša pamćenje.

Ubrzavaju rast kose

Ako jedete mandarine svaki dan, to će se ubrzo odraziti i na vašu kosu – i to u pozitivnom smislu. Vitamini E i B12 stimulišu rast kose i pomažu u zaustavljanju prerano sedenje kose. B12 ubrzava rast crvenih krvnih zrnaca, koji isporučuju hranljive materije folikulima dlake. Kada je njegov nivo nizak, dolazi gubitka kose.

Vitamin A djeluje antioksidativno, reguliše funkcionisanje lojnih žlezda i eliminiše višak masnoće kože glave, jača koren i ubrzava rast kose. Zahvaljujući vitaminu C, kolagen se sintetiše u tijelu, gvožđe se bolje apsorbuje, a vlasi će rasti zdrave i jake.

Snižavaju nivo holesterola

Mandarine sadrže veliku količina vlakana i time pomažu u snižavanju povišenog holesterola u krvi. Samim tim, pomažu i u spriječavanju srčanog i moždanog udara. Vitamin E takođe smanjuje loš holesterol i širi krvne sudove. Kao rezultat, poboljšava se cirkulacija krvi i smanjuje se rizik od začepljenja krvnih sudova. Vitamin C efikasno uklanja štetni holesterol iz tijela, brzo čisti krv i krvne sudove.

Poboljšavaju vid

Karoten i vitamin C kojima obiluju mandarine pomažu u prevenciji i liječenju očnih bolesti. Ako ovo voće jedete svaki dan možete zaustaviti proces pogoršanja vida. Takođe poboljšavaju noćni vid i suzbijaju infekcije očiju. Jedite što više mandarina ako radite za računarom ili pod vještačkim osvjetljenjem.

(lepotaizdavlje.rs)