24-08-2022

Nikola Ružić: Budva zaslužila moderni bokserski centar, došli smo na korak do početka radova

Izgradnja moderne Akademije boksa u Budvi na vrhu je liste prioriteta čelnika našeg saveza već neko vrijeme, a selektor crnogorske reprezentacije i trener BK “Budva” Nikola Ružić kazao je za naš portal da su došli na korak do početka radova.


Ružić, Foto: BSCG

Kako je rekao, najveća zasluga za to ide predsjedniku Boskerskog saveza Crne Gore (BSCG) Aleksandru Klemenku, kao i svim veličanstvenim rezultatima koji su naši takmičari postizali na međunarodnoj sceni.

“Mislim da je Budva apsolutno zaslužila da ima moderni bokserski centar, inače prvi objekat tog tipa u Crnoj Gori. Na raspolaganju bi bila jedna moderno opremljenja sala, koja može da zadovolji sve moguće potrebe za vrhunskim bavljenjem bokserskim sportom, počev od najmlađih pa do najskusninih takmičara. Tu bismo, osim redovnog trenažnog procesa, organizovali brojne internacionalne kampove, kao i razne vrste takmičenja. Uz sve to, bokseri će imati priliku da mnogo brže takmičarski rastu i razvijaju se. Osim sportske strane, Akademija će izuzetno dati doprinos i turizmu, jer se u neposrednoj blizini lokacije koja je opredijeljena za taj objekat nalaze naši kultni hoteli “Aleksandar” i “Slovenska plaža”, koje bi nastojali da tokom cijele godine djelimično popunajvamo bokserima iz cijelog svijeta”, pojasnio je Ružić koncept ovog infrastrukturnog projekta, za koji smatra da je najozbiljniji u Crnoj Gori kada su u pitanju borilački sportovi.

Ružić je naveo da u realizaciji projekta Akademije boksa imaju podršku resornog ministarstva, ali očekuju i proaktivno djelovanje drugih aktera.

“Osim Ministarstva sporta i mladih, nadamo se pomoći i mnogih drugih drzavnih i lokalnih institucija. Mislim da ne bi bilo ni malo fer da sve ovo padne na leđa predsjednika Klemenka, koji je već mnogo uradio za crnogorski i budvanski sport”, rekao je on.

"U našem boksu vlada nevjerovatan poztivni zamah"

Veliki izazov za naš Bokserski savez biće i organizacija Evropskog prvenstva za seniorke, koje će biti održano u Budvi u oktobru mjesecu.


Detalj sa prošlogodišnjeg izdanja Evropskog prvenstva za mlade, Foto: Arhiva, portal RTV Budva

“Poslije izuzetno uspješne organizacije dva prvenstva Evrope za mlade, sada smo otišli na najviši stepenik, a to je seniorsko prvenstvo Evrope za seniorke. To je najveći nivo takmičenja koji postoji na starom kontinentu. Zato je na nama velika obaveza da sve organizujemo kvalitetno i opravadamo epitet da je Budva grad boksa. Siguran sam da ćemo uspjeti u svemu zacrtanom, koliko god da je to teško, jer trenutno u našem boksu vlada jedan nevjerovatan pozitivni zamah koji nam ne daje da se opuštamo i stojimo u mjestu”, optimističan je Ružić.


Bojana Gojković sa četvrtim evropskim trofejom, EP za mlade u Budvi (oktobar 2021. godine) , Foto: BSCG

Postignuća koja prkose statistikama

Selektor reprezentacije Crne Gore i trener BK Budva nije krio zadovoljstvo rezultatima koje su naši bokseri postigli na internacionalnoj sceni.

“Rezultati Bojane Gojković, koja je četiri puta zaredom bila šampionka Evrope ( dvaput juniorska i dvaput omladinska) i Petra Liješevića, koji je omladinski šampion Evrope, viceprvak svijeta i peti na seniorskom prvenstvu Evrope su pravi fenomen. Gotovo da prkose svim statistikama, kada se uzme u obzir da dolaze iz malog gradića kao što je Budva i iz sasvim skromnih uslova. No, moram reći da osim njih postoji još mnogo imena koja su se daleko istakla na međunarodnoj sceni poput Petra Marčića i Tamare Radunović, ali i brojnih mlađih takmičara koji zaista obećavaju”, zaključio je Ružić.



M.S.