23-04-2024

Održan Zbor građana Mjesne zajednice Podostrog

Na Zboru građana Mjesne zajednice Podostrog, koji je održan sinoć u Velikoj sali Opštine Budva, mještanima je predstavljen nacrt sporazuma Savjeta te mjesne zajednice i kompanije CMM Group Budva, imenovan je i novi član Savjeta, a pod tačkom razno bilo je riječi o inicijativi da brza saobraćajnica sa gasovodom ne prolazi kroz Podostrog.


Sa Zbora građana, Foto: portal RTV Budva

Kompanija CMM Group Budva gradi pet vila u tom dijelu budvanske opštine, a kako je saopštio predsjednik Savjeta, Gojko Knežević investitor će se obavezati da plati 15.000 eura u četiri rate za pravo prelaska preko puta koji je u vlasništvu mještana. On je kazao da je investitor obavezan da održava put, ali i da izgradi potporni zid i kontejnerske stanice.

"Put kroz čitavo selo Podostrog je u privatnom vlasništvu. Opština tu ne polaže nikakvo pravo i svaki privatnik može da obustavi prolaz teretnim kamionima. Investitor se obratio nama i izrazio volju za saradnju. Mi smo nekoliko puta išli kod naše advokatice Irene Polović i došli do zajedničkog rješenja da nam oni uplate 15.000 eura u četiri mjesečne rate. S tim što je tu riječ o službenosti prolaza i to je tačka u zakonu na koju mi imamo pravo", istakao je Knežević.


Knežević, Foto: portal RTV Budva

Gradnja vila u Podostrogu već je počela. Kako je predsjednik Mjesne zajednice kazao investitor je dobio dozvolu od Opštine i platio komunalije.

"Samom njihovom pojavom naše selo će dobiti na značaju. Jer te vile će sa sobom vući druge stvari koje će biti neophodne - rasvjetu, klupe... Zajedničkim snagama se borimo za interes naših mještana", dodao je on.

Takođe, na Zboru je i prihvaćena ostavka člana Savjeta MZ Podostrog Željka Racanovića, a za novog člana izabran je Vasko Rucović.

Pod tačkom razno mještani su diskutovali o višedecenijskom problemu sa napajanjem električnom energijom, ali i o potrebi da se poboljša vodosnabdijevanje. Ukazano je i na to da je neophodna češća angažovanost Komunalnog preduzeća koje bi, kako su mještani ocijenili, trebalo da prazni kontejnere dva puta sedmično. Mještani su kazali da u Podostrog treba da budu izgrađene kontejnerske stanice kao i u Budvi.

Trafostanica u najboljem slučaju do kraja godine

Predsjednik MZ Podostrog kazao je da nisu zadovoljni uslovima za život i ulaganjima u taj dio opštine Budva.

"21. je vijek, a nemamo struju. Ja se divim mojim seljanima kako gore žive kad ne može da im radi veš mašina u sezoni. Sedam godina skupljam papirologiju da bi dobili trafostanicu. Sa našim seljaninom Stankom Rucovićem uspjeli smo da pokrenemo to pitanje. On nam je dao plac, a mi uradili svu papirologiju, parcelaciju, rješenje iz katastra... i ne možemo. Ali uspjeli smo da uradimo i projekat kabla. U saznanju sam da je održan sastanak sa CEDIS-om i sa novom potpredsjednicom Opštine Jasnom Dokić i da je došlo do nekog pomaka. To znači da će se od strane Opštine dozvoliti CEDIS-u da dobije građevinsku dozvolu da bi iskoristili ljeto da urade tender za izvođenje radova, kako bi radovi već u oktobru počeli da se izvode, a mi bi dobili tu "famoznu" trafostanicu, nadam se, do kraja godine", kazao je Knežević.

Pod tačkom razno je prisutnima predstavljena i inicijativa koju je 15. aprila MZ Podostrog uputila prema Vladi Crne Gore od koje traže da se obilaznica sa gasovodom ne gradi kroz Podostrog, već iza sela.



M.S.