18-06-2024

OO NSD Budva: Sjećanje na stradale srpske žrtve u Sloveniji

U subotu, 15. juna, u Kamničkoj Bistrici, odslužena je Sveta arhijerejska Liturgija i parastos povodom 79. godišnjice stradanja srpskog naroda iz Crne Gore, Boke, Primorja i Hercegovine u Sloveniji, saopšteno je iz OO NSD Budva.


Foto: OO NSD - Budva

Kako navode, liturgiji su prisustvovali Krsto Niklanović, Mladen Mikijelj i Đorđije Vujović, koji su položili vijenac ispred kapele Sv. Sveštenomučenika Joanikija. Nakon molitvenog čina, predstavnici su razmijenili iskustva sa županom opštine Kamnik, Matejem Slaparom, i ministrom odbrane Slovenije, Marjanom Šarecom.

Pored toga, molitvu je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop buenesajresko-južnocentralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske g. Kirilo uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i crnogorsko-primorske i eparhije slavonske.

Poklonike ovih svetih i stradalnih mjesta u Sloveniji predvodio je protojerej mr Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski.

"Ovaj događaj predstavljao je važan korak ka očuvanju sjećanja na istorijske događaje i jačanju veza između srpske zajednice i slovenačkih institucija. Kroz molitvu i sjećanje na stradale, duh zajedništva i saradnje dodatno su ojačani", zaključuje se u saopštenju.