31-12-2022

Podaci EK: Crna Gora u kontinuitetu među TOP 5 najboljih turističkih destinacija

Već godinu dana za redom, u mjesečnim izvještajima koje objavljuje Evropska komisija za putovanja Crna Gora se nalazi među TOP 5 najbolje ocijenjenih turističkih destinacija Evrope, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).


Foto: Arhiva

Kako su podsjetili, izvještaji Evropske komisije za putovanja zasnovani su na analizama više miliona recenzija koje posjetioci postavljaju na online platforme specijalizovane za putovanja, a uključuju ocjene iz četiri oblasti: ukupni doživljaj destinacije, sigurnost, održivost, te odnos cijene i kvaliteta.

U okviru TOP 5 najbolje ocijenjenih destinacija u najvećem broju mjesečnih izvještaja Crna Gora je, kako su naveli, zauzimala visoko drugo mjesto, dok se tokom jula našla na prvom mjestu najbolje ocijenjenih destinacija.

"Ovo je izuzetan uspjeh za našu zemlju. Treba imati u vidu da je Crna Gora, po ocjeni posjetilaca, prestigla brojne turističke destinacije Evrope među kojima se nalaze i značajne turističke velesile. Sigurni smo da će ovako dobri rezultati uticati i na unaprijeđenje destinacijskog imidža Crne Gore", poručuju iz NTO.

Takođe, kako su dodali, prema podacima Evropske komisije za putovanja o povećanju prosječne stope popunjenosti hotelskih kapaciteta i prihoda ostvarenih po sobi (ADR) u novembru 2022. godine u poređenju sa istim periodom 2019. godine, kod svih evropskih zemalja zabilježen je rast od preko 40% dok je u Crnoj Gori porast ADR-a iznosio čak 169%, što je svrstava na drugo mjesto evropskih zemalja sa najvećom stopom rasta ADR-a.

"Iako su rat u Ukrajini, problemi u avio-saobraćaju i visoka inflacija imali negativan uticaj na planiranje putovanja, mjesečna istraživanja Evropske komisije za putovanja pokazuju da su evropske destinacije imale uspješnu ljetnju sezonu i da je vazdušni saobraćaj u Evropi tokom avgusta bio na nivou od 89% u poređenju sa 2019. godinom", navode u saopštenju.

Evropska komisija za putovanja vodeća je evropska institucija za putovanja, a istovremeno i jedna od vodećih međunarodnih organizacija u sektoru turizma. Osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu.

Glavni cilj Evropske komisije za putovanja jeste unapređenje turističkih politika na nivou Evrope i pozicioniranje Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.