11-07-2023

Pogledajte šta sve posjeduje porodica Svetozara Marovića u Srbiji

Pogledajte šta sve posjeduje porodica Svetozara Marovića u Srbiji Crnogorske vlasti već godinama traže od Srbije da isporuči Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a za njim je raspisana i Interpolova potjernica.

Pogledajte šta sve posjeduje porodica Svetozara Marovića u Srbiji | Radio Televizija Budva

Svetozar Marović (foto: RTCG)

Iako je prije nekoliko godina rekao da njegova porodica živi na rubu egzistencije, njegov sin Miloš ima više nekretnina u Srbiji, kuću u elitnom naselju i više desetina hektara zemljišta, kao i firmu. A sudeći po zvaničnim podacima prebivalište je prijavio u luksuznoj zgradi na Vračaru. Firmu u svom vlasništvu ima i Milena Marović Bogdanović, ćerka Svetozara Marovića.

Vlasti u Srbiji godinama odbijaju da isporuče crnogorskog bjegunca Svetozara Marovića, koji je u Crnoj Gori osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog višemilionskih malverzacija u Budvi. Na potjernici je bio i njegov sin Miloš Marović, koji takođe živi u Beogradu, ali je presuda protiv njega (12 mjeseci zatvora i novčana kazna od 385.000 eura) zastarjela.

Upravo je izručenje Svetozara Marovića bilo tema susreta srpskog i crnogorskog predsjednika Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića, koji je nakon sastanka u Beogradu izjavio da je dobio uvjeravanja da će se Srbija “odgovorno ponijeti povodom toga”, piše "nova.rs".

Svetozar Marović u Srbiji živi povučeno, a u obraćanju javnosti u avgustu 2020. godine rekao je da je njegova porodica “dovedena do ruba fizičke egzistencije” kada je uhapšen zbog korupcije.

“Mom sinu su oduzeli stan u kojem je živeo i sada nema gdje da živi”, rekao je, između ostalog, Marović.

Tri godine kasnije, međutim, mnogo toga se vodi na njegovog sina Miloša.

Na njegovo ime vodi se kuća u Puškinovoj ulici na Dedinju. Riječ je o objektu od 122 kvadrata, koji se nalazi na parceli površine 521 kvadrat. Ova kuća registrovana je isključivo na njega, dok se jedna od dvije parcele vodi kao zajedničko vlasništvo njega i njegove supruge.

U katastru nepokretnosti stoji zabilježba da je u toku postupak promjene oblika i površine parcele – spajanje, kao i da postoji svojstvo kulturnog dobra prostorno kulturno istorijske cjeline – Topčider.

U katastru se Miloš Marović vodi i kao vlasnik sedam parcela u Pećincima, s tim što je jedna zajedničko vlasništvo Miloša i Tamare Marović. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu treće klase, čija je ukupna površina 211.747 kvadrata, odnosno više od 20 hektara.

Kako se navodi, to zemljište je dato u zakup firmi “Famili Beri”, čija je direktorka i vlasnica Milena Marović Bogdanović, sestra Miloša Marovića i ćerka Svetozara Marovića. Cjelokupno zemljište izdato je u zakup na 15 godina (do 2036. godine) i to po cijeni od svega 700 eura godišnje.

Firma “Famili Beri” registrovana je inače za “gajenje ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća”.

Za istu djelatnost registrovana je i firma Matea agrar, koja je u vlasništvu Miloša Marovića. BIRN je ranije pisao da je Marović svojevremeno u svom vlasništvu imao i firmu “Agro projekat”, ali kako se može videti u APR-u ona je u likvidaciji. To preduzeće je imalo svoju plantažu malina.

U zvaničnim registrima piše da je Miloš Marović prijavio prebivalište u Njegoševoj ulici u centru Beograda, gdje se nijedan stan ne vodi na njegovo ime. Riječ je o luksuznoj zgradi sa obezbjeđenjem, čiji su vlasnici bogati biznismeni. Jedan od njih je i Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe, koga je Crna Gora tražila zbog finansijskih malverzacija. On u Engleskoj živi kao slobodan čovjek.

Među vlasnicima zgrade su i biznismen Nebojša Šaranović, a u njoj stan ima Đorđije Prelević, brat supruge Svetozara Marovića, odnosno ujak Miloša Marovića, pa se pretpostavlja da je prijavljen na njegovu adresu.

Izvor: RTCG/Nova.rs