29-09-2020

Potjernica za Milošem Marovićem nije ukinuta

Osnovni sud u Kotoru nije obustavio potjernicu za Milošem Marovićem, ali jeste izvršenje kazne jer je nastupila apsolutna zastarjelost njenog izvršenja, potvrđeno je u tom sudu.

Potjernica za Milošem Marovićem nije ukinuta | Radio Televizija Budva

Kako je za Dan saopštio predsjednik kotorskog suda Branko Vučković, izvršenje kazne je obustavljeno 16. septembra ove godine, kada je i nastupila apsolutna zastarjelost izvršenja kazne.

Istog dana o tome je donijeto rješenje i poslato je okrivljenom, njegovom advokatu i tužiocu. Rješenje postaje pravosnažno kada ga prime oni kojima je poslato.

“Zasad je rješenje primilo samo tužilaštvo. Kada rješenje postane pravosnažno, obustavlja se potjernica”, objasnio je Vučković.

Budvanin Miloš Marović, sin bivšeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, moći će slobodno da se vrati u Crnu Goru jer ga Srbija nije izručila do 7. septembra, kada je nastupila zastara kazne na koju je osuđen.

Mlađi Marović je ranije sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. On je na taj način priznao da je učestvovao u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva, kako je ustanovljeno, oštećena za oko milion i četiristo hiljada eura. On se sa tužilaštvom nagodio da odrobija godinu dana, ali je iza rešetaka proveo samo mjesec dana, i to u istražnom zatvoru. Tada se sa tužilaštvom nagodio i da državi plati 380.000 eura.

Sporazum je podgoričkom Višem sudu dostavljen 27. aprila 2016. godine. Međutim, ukoliko dođe do zastare izrečene kazne zatvora, na potezu će biti nadležni sud, koji se mora oglasiti i saopštiti da je nastupila zastara. U ovom slučaju zastara nastupa četiri godine od izricanja kazne.

Srbija je 2018. godine odbila da izruči Miloša Marovića Crnoj Gori.

Crnogorske vlasti još nisu uspjele da privedu pravdi ni Miloševog oca Svetozara Marovića, koji je osuđen na kaznu zatvora pošto je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u više afera u Budvi oštetila državu za desetine miliona eura. Na osnovu sporazuma koje je sklopio sa Specijalnim državnim tužilaštvom, on je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora.