27-05-2024

Predstava “Jelena Savojska" u utorak u Kotoru

Predstava “Jelena Savojska” rađena u koprodukciji JU Kulturni centar "Nikola Đurković", KIC "Budo Tomović" i Korifej teatrom iz Kolašina biće odigrana u Kotoru, na Velikoj sceni Kulturnog centra u utorak, 28. maja, sa početkom u 20 sati.

Predstava “Jelena Savojska

(Foto: KC Kotor)

Prema tekstu Marije Sarap, režiju potpisuje Zoran Rakočević.

Prodaja ulaznica po cijeni od pet eura (za đake, studente i penzionere tri) biće u kancelarijama Kulturnog centra 27. i 28. maja od 10h do 12h i dva sata prije početka predstave, obavještavaju u kotorskom Kulturnom centru.

Riječ je o avangardnom rok mjuziklu koji na moderan način prikazuje život crnogorske heroine koju na sjajan način dočarava Jelena Đukić uz narativne segmenate i muzičku pratnju Bojana Peka Minića.

"Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve", riječi su reditelja Zorana Rakočevića.