29-07-2020

Prirodni lijek od origana i meda za jačanje pluća

Origano je začin koji daje hrani specifičan ukus, naročito ako uživate u italijnaskoj kuhinji, a pored jedinstvene arome odlikuju ga i brojna ljekovita dejstva, dok je poznato da ima blagotvoran uticaj na zdravlje respiratornog sistema.

Prirodni lijek od origana i meda za jačanje pluća | Radio Televizija Budva

Sam Hipkorat je origano koristio kao antiseptik, a prisustvo ruzmarinske kisjeline i timola u origanu, čini da ovaj začin bude sjajan pokretač imuniteta, piše Lovesensa.

Ova višenamjenska biljka ima antibakterijsko dejstvo, prirodni je diuretik, poboljšava zdravlje srca i detoksikuje organizam.

Često se koristi za ublažavanje kašlja i respiratornih tegoba kod astme i bronhitisa, ali je takođe sjajan za prevenciju kao i kod očuvanja zdravlja pluća i respiratornog sistema.

Prirodni lijek sa origanom i medom možete lako sami napraviti, a uzimajte svakog jutra po kašiku.

Recept za prirodni lijek od origana i meda

Teglu od litar napunite do pola svježim listovima origana ( napunite 1/4 tegle ako koristite sušeni origano), a drugu polovinu ispunite livadskim medom. Dobro promiješajte da se sjedini, tako da nestanu svi mjehurići.

Dobro zatvorite teglu i stavite je da stoji 30 dana kod prozora, odnosno na svijetlom mjestu sa puno sunčevih zraka. Nakon 15 dana okrenite teglu naopako kako bi se ponovo sve sjedinilo.

Kada istekne 30 dana, možete izvaditi listove origana iz tegle, po želji. Držite lijek zatvorenim i uzimajte svakog jutra po kašiku.