25-01-2024

Radoman: Proces adaptacije DZ Budva ulazi u krucijalnu fazu, u planu i nadogradnja prvog sprata

Proces adaptacije budvanskog Doma zdravlja koji je počeo 2022. godine sada ulazi u krucijalnu fazu, te će nakon završetka radova u mikrobiološkoj laboratoriji nastaviti sa izgradnjom specijalističkih ordinacija na prvom spratu, kazao je za Radio Budvu direktor Blažo Radoman.


Foto: portal RTV Budva/Privatna arhiva

Ministarstvo zdravlja je nedavno opredijelilo 1,2 miliona eura za ove radove, a nekoliko ključnih segmenata do sada je finansirala i Opština Budva, koja je upravo raspisala tender i za digitalni mamograf.

"Radi se kompletna rekonstrukcija i adaptacija prvog sprata, a takođe je već raspisan javni poziv i na gornjem spratu će biti i sve specijalističke ordinacije. Očekujemo da će vrlo brzo doći do izbora izvođača i da će on u što kraćem roku biti uveden u posao. Taj projekat se radi fazno, biće sedam-osam specijalističkih, kao i stomatološka ordinacija. Mi u prostornom dijelu i dijelu opreme moramo da omogućimo ljekarima savremene uslove za rad. Očekujem da će radovi biti završeni do kraja ljeta ove godine", kazao je Radoman.

Direktor Doma zdravlja rekao je da je na sastanku u Opštini, nakon razmatranja urbanističko-tehničkih uslova, ustanovljeno da je nadogradnja prvog sprata u skladu sa planskom dokumentacijom, te da je u toku izrada projektne dokumentacije.

Kako je pojasnio, radi se o površini od oko 1.200 kvadrata.

"Takođe, krajem 2023. godine poslali smo dopis Opštini Budva i zatražili da u dijelu gdje je naša parcela postavimo jedan privremeni objekat. Imali smo iskustvo kovid pandemije kada su morale da se pružaju usluge u fizički odvojenom dijelu od zgrade Doma zdravlja, i u vezi sa tim planiramo postavljanje jednog objekta od 150 kvadrata koji bi bio multifunkcionalan sa dvije ordinacije i većom salom koja bi mogla da služi za 15 do 20 osoba koje bi istovremeno primale terapiju. Čekamo da se usvoji Plan privremenih lokacija, da bi započeli radove", kazao je Radoman.

Radi se nova sistematizacija

On je saopštio da u Domu zdravlja rade na novom predlogu sistematizacije i organizacije radnih mjesta, te da će povećati broj ljekara.

"Mi na odjeljenju izabranih doktora za odrasle planiramo 23 ljekara. Moramo predvidjeti i broj specijalista, a on se povećava za još četiri. Pojedine od njih već imamo u DZ Budva, a očekujemo i povratak nekih kolega", kazao je Radoman.



M.S.