30-10-2021

Slavska pogača

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 31. oktobra proslavljaju praznik posvećen Svetom apostolu Luki, poznatiji i kao Lučindan. Tim povodom poklanjamo vam recept za slavsku pogaču.

Slavska pogača | Radio Televizija Budva

Foto: Recepti.com

Tijesto:

750 g brašna
1 kockica kvasca
350 ml mlijeka
190 ml vode
1 jaje
2 žumanceta
100 g restopljenog putera
2 kašičice šećera
1,5 kašičica soli

Tijesto za ukrase:

200 g brašna
100 g gustina
50 g soli
150 ml hladne vode

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašika mlijeka

Pomiješati mlijeko, vodu i šećer, pa staviti da se tečnost ugrije. U toplu tečnost razmrviti kvasac i sačekati na kvasac uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, žumanca, rastopljeni puter, pripremljeni kvasac i zamijesiti tijesto. Tijesto ostaviti da naraste, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti ga na tri veća i jedan manji dio. Uzeti jedan veći dio i razviti koru, malo, veću od kalupa u kome će se tijesto peći. Staviti kalup na razvijenu koru, pa tijesto oko kalupa iseći u obliku trouglova. Dobija se kora koja liči na zvijezdu. Na dno kalupa staviti pek papir a stranice dobro premazati puterom. Isiječenu koru preo razviti u obliku valjka, uvrteti testo i staviti u kalup, uz ivicu kalupa.
Staviti slavski kolač da se peče, u prethodno zagrijanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi (probati čačkalicom da li je tijesto pečeno) i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeni slavski kolač prebaciti na tacnu za posluženje.

Izvor: Recepti.com