04-01-2024

Stanić Radonjić: Bogat program u „Crvenoj komuni“ u 2023, u toku pripreme za Međunarodno bijenale akta

U Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu tokom 2023. organizovan je veliki broj kvalitetnih programa, a najveći poduhvat u ovoj godini biće Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“. O realizovanim aktivnostima u proteklih 12 mjeseci, kao i planovima u narednom periodu za naš portal govorila je mr Milica Stanić Radonjić, poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve.


Foto: portal RTV Budva/JU Muzeji i galerije Budve

Ona je kazala da su u „Crvenoj komuni“ i više nego zadovoljni ostvarenim u prošloj godini.

„Mi našim planom i programom na kraju svake godine odlučimo kako će izgledali godina pred nama po mjesecima, ali uvijek biramo da u kalendar uvrstimo još neki kvalitetan program. Ove godine imali smo izuzetno bogat likovni, književni, muzički i pozorišni program. Što se tiče likovnog programa, on je dominantan kod nas, s obzirom da je u Spomen domu „Crvena komuna“ galerija „Marko K. Gregović“ koja ima tri izložbena prostora. Bilo nam je vrlo dinamično od samog početka godine do njenog kraja. Imali smo izuzetnu saradnju kako sa domaćim, tako i stranim umjetnicima – regionalnim i iz zemalja Evrope i svijeta. Istakla bih sjajnu saradnju sa Univerzitetom Mediteran i ciklus izložbi njihovih profesora i studenata, polovinom 2023. Imali smo sjajan projekat sa Omladinskom klubom Budva, izložbu „Psiha u fokusu“ koja je bila interaktivna i sve nas pokrenula na neko razmišljanje. Tu je izložbu koja je dio projekta „Art terapija“ sa psihijatrijskim pacijentima bolnice u Dobroti koji su koristili kreativnost da izraze svoju unutrašnja stanja i Unvierzitet Mediteran nam je takođe bio partner u realizaciji. U „Crvenoj komuni“ upriličen je ciklus gostovanja umjetnika iz zemlje i inostranstva, istaknutih imena, ali i onih koji su na samim počecima likovne karijere, kojima uvijek volimo da pružimo šansu. Često im je Crvena komuna i prvo mjesto gdje izlažu i odakle krenu dalje u osvajanje likovne scene“, istakla je Stanić Radonjić.


Sa otvaranja izložbe „Psiha u fokusu“ u junu, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Kulturnu ponudu Petrovca tokom novembra i decembra obogatio je i međufestivalski program „Grad teatra“ u okviru kojeg je održano šest predstava.

„Imamo sjajnu saradnju sa „Grad teatrom“. Već početkom godine u martu je održana jedna predstava, a dobar dio novembra i decembra bio je ispunjen njihovim međufestivalskim programom i kvalitetnom selekcijom predstava. Petrovac ima pozorišnu salu koja apsolutno treba da bude u funkciji svih naših ustanova kulture, da možemo da relaizujemo dobar program za veliku publiku. Naša kino sala je pozorišna scena sa 160 mjesta koja zaista ima dušu. I pored toga što se mora raditi na njenom održavanju i renoviranju, mi smo zahvalni jer smo dobili centalnu klimatizaciju. Sada je ipak toplo zimi, a hladno i prijatno ljeti. To je zaista sala u kojoj mogu da se uspješno održe bioskopski, muzički, scenski i pozorišni programi. Imamo dobre tehničare i opremu, za ono što je potrebno nekom osnovnom programu da bi se održao Nadam se da ćemo i u budućnosti imati dobrih saradnji i projekata“, istakla je naša sagovornica.


Predstava „Pluća“ Nikšićkog pozorišta na sceni „Crvene komune“ (decembar 2023.) , Foto: JU Grad teatar

Poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve pohvalila je i dobru saradnju sa Osnovnom školom „Mirko Srzentić“ i područnim odjeljenjem ŠOMO Budva u Petrovcu.

„Imamo sjajnu saradnju sa njima i direktoricom Ivanom Kurtović koja je uvijek raspoložena da zajedno kreiramo programe. Uvijek su tu da djeca koriste naše kapaciteta kako god smatraju shodnim za dalje obrazovanje i usavršavanje. Trudili smo se da im organizujemo nekoliko etnoloških i likovnih radionica i uvijek imamo odličan odziv. Tako da mogu reći da ta priča o djeci koju ne zanima kultura zaista ne drži vodu. Naša djeca uvijek su raspoložena da dođu i druže se sa nama ovdje.“

U „Crvenoj komuni“ lijepa tradicija su i premijerne promocije knjiga autorke Jasenke Lalović, koja je krajem prošle godine predstavila najnoviji roman „Bastadur“.


Sa promocije romana „Bastadur“, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

„Jasenka je sve svoje knjige prvi put predstavila kod nas i odatle su sve dalje krenule u svijet. To je uvijek sjajno posjećen program, sa puno emocije, dobrog raspoloženja i druženja“, kazala je Stanić Radonjić.

Tri zbirke čine umjetnički fond galerije „Marko K. Gregović“, formiraće još jednu

Fundus galerije „Marko K. Gregović“ za sada čine tri zbirke – zavičajna i zbirke crnogorskih i stranih umjetnika, a u planu je formiranje još jedne.


Petrovački motivi na slikama Dragoljuba Bata Brajovića (lijevo) i Nika Duletića (desno), Foto: portal RTV Budva

„Riječ je zbirci Međunarodnog bijenala akta, tradicionalne manifestacije koja se svake druge godine održava u Komuni, a 2024. će takođe biti godina Bijenala. Zbirka se polako formira i bogati i biće uskoro zasebna. Imamo sjajan fundus koji se trudimo da nekoliko puta tokom godine iznova prikažemo publici. Važno nam je da se vidi ono što se čuva u galeriji koja nosi ime čovjeka koji je prvi akademski obrazovani slikar u Crnoj Gori i koji je organizovao prvu izložbu na Cetinju. Cilj nam je da čuvamo sjećanje na njegov rad i zalaganje, kroz kontinuirano širenje i bogaćenje umjetničke scene“, naglasila je naša sagovornica.

Međunarodno bijenale akta centralni događaj ove godine

Centralni događaj u „Crvenoj komuni“ u 2024. biće Međunarodno bijenale akta, manifestacija koja se sa prekidima održava blizu dvije decenije, a okuplja umjetnike iz mnogih krajeva svijeta.

„U pripremama smo da umjetnicima uputimo poziv da se prijave, da objavimo pravila takmičenja, imenujemo članove žirija... Isto će biti četiri kategorije: skulptura, slika, crtež i foto/video/grafika. Očekujemo veliki odziv i ove godine. Odziv uvijek bude fantastičan i imamo prijave iz skoro svih zemalja svijeta. Prosto je fascinantno dokle danas može da dođe poziv sa ovom tehnologijom i to je velika stvar za jednu malu galeriju u Petrovcu. Mnogi umjetnici šalju prijave i radove, neki od njih i dođu i prisustvuju samom otvaranju. Idejni tvorac manifestacije je naš kustos Dragan Mijač Brile. Bijenale je imalo svoje pauze iz raznih razloga, ali mi se trudimo da mu vratimo kontinuitet i očekujemo uspješnu manifestaciju ove godine“, zaključila je Stanić Radonjić.



M.S.