19-08-2023

Učionica pod jedrima: „Jadran” slavi 90. rođendan

Školski brod "Jadran", usidren u Tivtu, danas proslavlja devedesetu godišnjicu kako je porinut u more.


Školski brod Jadran (Foto: RTCG/arhiva)

Kapetan korvete Mornarice Vojske Crne Gore, Ivan Laković za RTHN podsjeća da Školski brod "Jadran" ima veličanstvenu istoriju:

"I 19. avgusta obilježavamo devet decenija postojanja ŠBJ. Jedrenjak je napravljen 1933. godine i otada vjerno služi brojnim generacijama, naraštajima, pomoračkih kadrova od mornara, podoficira, oficira, takođe i kadeta pomorskih, civilnih institucija i đaka srednjih pomorskih škola", naveo je Laković.

Prethodnih dana upriličena je prezentacija Školskog broda "Jadran" građanima i turistima, kako bi se upoznali sa sadržajima ove ploveće učionice:

"Školski brod "Jadran" je zaista neiscrpan izvor podataka, zanimljivih činjenica, istorijskih fakata. Namjera je da se predstavi i približi javnosti izložbom eksponata, postavkom hronološki izloženih istorijskih činjenica o Školskom brodu "Jadran". Održano je i tematsko veče posvećeno ŠBJ, koje je upriličeno u Muzeju Tivat", kazao je Laković.

Ovih dana brojni posjetioci su imali priliku da obiđu ovaj slavni jedrenjak koji je plovio svim svjetskim morima. Brojne generacija mornaričkog kadra sticale su prva znanja i vještine iz pomorstva i navigacije, kao osnov za svoj budući poziv, baš na ovom brodu:

"Brojni građani, turisti, mještani posjetili su naš prelijepi jedrenjak i bili su veoma zainteresovani. Sa najljepšim utiscima su pošli sa broda. Omogućeno je da na nekoliko panoa vide dio istorije. Posada broda je na najljepši način kroz razgovore i druženje sa posjetiocima objasnila zašto je koji eksponat nekada služio", objašnjava Laković.

Mnoge generacije su prošle kroz devedeset godina osnovne namjene Školskog broda "Jadran", a to je obuka pomoračkog kadra:

"Zamislite koliko je pitomaca vojne akademije, studenata pomorskog fakulteta, đaka, takođe, i mornara, koji se sada usavršavaju na brodu, podoficira i oficira koji nakon završene akademije prave prve praktične korake i prva zvanja stiču na Školskom brodu "Jadran". Taj je broj nemjerljiv i nadamo se da će nastaviti ta škola pod jedrima i manevarska paluba služiti za obuku brojnih narednih generacija pitomaca, đaka, studenata…priča kapetan korvete."

Sve generacije, koje su služile na brodu su učile astronomsku navigaciju i druge vještine, koje pripadaju tradicionalnim pomorskim znanjima. Danas se koriste elektronska i mnogi drugi savremeni uređaji na ovom jedinstvenom Školskom brodu. Već devet decenija vjetar puni jedra Školskog broda "Jadran", dajući ponosu naše Mornarice, snagu da sigurno plovi svjetskim morima.

Pokrovitelj aktivnosti za obilježavanje Jubileja 90 godina postojanja Školskog broda "Jadran" je Vlada Crne Gore, uz podršku stručnog tima Generalštaba, Mornarice Vojske Crne Gore i posade broda.

Centralna proslava biće održana danas na Pinama u Tivtu.

(RTHN/RTCG)