24-12-2020

Unosni poslovi Miloša Marovića u Srbiji: Poljoprivredni gazda u poslu sa malinama

Četiri godine nakon što je pobjegao iz Crne Gore u Srbiju, koja odbija da ga izruči, Svetozar Marović, prvi i posljednji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, prekinuo je svoje ćutanje.

Unosni poslovi Miloša Marovića u Srbiji: Poljoprivredni gazda u poslu sa malinama | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

U obraćanju javnosti u avgustu ove godine, 65-godišnji Marović je rekao da je njegova porodica „dovedena do ruba fizičke egzistencije“ zbog skandala iz 2015. kada je uhapšen zbog optužbi za korupciju.

„Mom sinu su oduzeli stan u kojem je živio i sada nema gdje da živi,“ rekao je između ostalog Marović.

Međutim, prema istraživanju BIRN-a, Marovićev 37-godišnji sin Miloš, koji je takođe pobjegao u Srbiju izbjegavajući zatvorsku kaznu, daleko je od finansijske propasti.

Marović mlađi, vlasnik je preko sto hektara zemlje u Srbiji, čija je vrijednost, prema pojedinim procjenama, veća od milion eura. Marović je i u poslu proizvodnje malina, a imovina firmi, čiji je vlasnik bio ili je još uvijek, vrijedna je više stotina hiljada eura, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Iako Svetozar Marović tvrdi da njegov sin „nema gdje da živi”, Miloš Marović je kao svoju adresu stanovanja prijavio luksuznu zgradu u Beogradu, na Vračaru, koja je u vlasništvu nekoliko poznatih regionalnih biznismena sa poslovnim vezama u Rusiji.

BIRN je kontaktirao Marovića u vezi sa njegovim poslovima preko advokatice Radmile Krstić, međutim, nakon što smo pitanja proslijedili mejlom, Krstić je istakla da on nije trenutno u mogućnosti da odgovori, jer je veći broj članova njegove porodice pozitivno na COVID-19.

„Kontaktiraćemo vas nakon stabilizacije situacije“, napisala je Krstić.

Srbija kao sigurna kuća

Svetozar Marović bio je suosnivač Demokratske partije socijalista (DPS), koja je ove godine izgubila vlast nakon tri decenije neprekidne vladavine, a bio je i jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića. Između 2003. i 2006. bio je predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je ukinuta nakon što je Crna Gora tesnom većinom izglasala nezavisnost.

Marović je uhapšen krajem 2015, a nakon nagodbe sa tužilaštvom osuđen je u septembru 2016. na zatvorsku kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog niza optužbi za korupciju u rodnoj Budvi. Takođe, naloženo mu je i da vrati iznos od oko milion eura. Prije nego što je pobjegao u Srbiju, ostalo mu je da odsluži godinu i deset mjeseci zatvora.

Njegov sin Miloš takođe se izjasnio krivim u vezi sa protivpravnom prodajom opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Jaza u blizini Budve, čime je opštinski budžet oštećen za 1,4 miliona eura. Marović mlađi je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana, a naloženo mu je i da vrati 380,000 eura, što je i učinio. Međutim, i otac i sin su zatvor izbjegli i sada bezbrižno žive u Srbiji.

Miloš Marović je u međuvremenu dobio i srpsko državljanstvo. Od tužilaštva je tražio da svoju jednogodišnju zatvorsku kaznu služi u Srbiji, ali nikada nije odslužio ni dan. Prema crnogorskom zakonu, rok za odsluženje njegove kazne i formalno je istekao 16. septembra 2020, a tu odluku još uvijek treba da potvrdi Viši sud u Podgorici.

Uprkos javnim žalbama, njihovi problemi sa zakonom ih nijesu doveli ni blizu bankrota, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Poljoprivredni gazda u poslu sa malinama

Od momenta presude i bjekstva u Srbiju, Miloš Marović je stekao više od 130 hektara zemlje u Vojvodini.

Agroekonomisti procjenjuju da se vrijednost posjeda u Vojvodini kreće između 9.000 i 10.000 eura po hektaru.

BIRN je našao oglase za prodaju poljoprivrednog zemljišta po cijeni od 10.300 eura po hektaru u opštini Novi Bečej, gdje Miloš Marović posjeduje 107 hektara. Po tim cijenama, Marovićeva zemlja vrijedi više od milion eura.

Marović je započeo i biznis sa malinama. On i njegov partner Aleksandar Bulatović su 2017. osnovali preduzeće „Agro projekat“ registrovano za “gajenje drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća”.

Bulatović je u firmi imao udio od 20 procenata i doprinio je zemljom vrijednom 21.400 eura, prema podacima Agencije za privredne registre. Marović je u kapital firme upisao 86.000 eura, ali nije jasno da li je, i kada, taj novac stvarno unio u preduzeće.

Brzo nakon osnivanja, u novembru 2018, Bulatović je prenio svoj udio u vlasništvu na Marovića, čime je ovaj postao jedini vlasnik. Kapital kompanije je krajem te godine dodatno narastao za oko 176.000 eura, kolika je vrijednost plantaže malina koju su njih dvojica zasadili, prema procjeni u koju je BIRN imao uvid, a koju su izvršili stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koje je unajmio Marović. Te godine, „Agro projekat” je zaradio 24.000 eura.

Šest mjeseci kasnije, u trenutku kada je vrijednost kapitala kompanije bila 314.000 eura, Marović zatvara firmu.

„Agro projekat” je zvanično prestao sa radom u januaru ove godine, a Maroviću su, između ostalog, na raspolaganju ostali „gotovinski ekvivalenti” u vrijednosti od 270.000 eura.

Međutim, Marović i Bulatović nijesu potpuno napustili ovaj biznis. U oktobru 2018, mjesec dana prije nego što je prodao Maroviću svoje akcije u „Agro projektu“, Bulatović je osnovao „Fruit Universe“, koja je sada vlasnik zemlje na kojoj je „Agro projekat“ imao svoju plantažu malina.

Iste godine, Marović je osnovao firmu „Mattea Agrar“ koja se bavi istom djelatnošću. Ova kompanija još uvijek postoji, ali nije aktivna, prema podacima iz APR-a.

U Ministarstvu poljoprivrede su za BIRN istakli da nijedna od tri gorepomenute kompanije nije dobila subvencije niti bilo kakve podsticaje od države, što je činjenica koja zbunjuje mnoge koji se bave uzgojem malina, jer skoro svako ko počinje rad u tom sektoru može da dobije pomoć od države samo ako se prijavi.

„Uopšte nije pametno propustiti takvu priliku,“ rekao je jedan proizvođač maline i dugogodišnji primalac subvencija, koji je tražio da ostane anoniman. „Čudno je što to nijesu iskoristili“.

U telefonskom razgovoru Bulatović je potvrdio da je raspoložen da razgovara sa novinarom BIRN-a, navodeći da će ga pozvati za 20 minuta, čim završi poslovni sastanak, međutim, nakon toga nije odgovarao na pozive i poruke.

Elitno „prebivalište” i elitni biznismeni

Tvrdnja Svetozara Marovića da njegov sin praktično nema krov nad glavom izuzetno je nategnuta. Prijavljeno mjesto prebivališta Miloša Marovića je na Vračaru, u luksuznoj zgradi sa obezbjeđenjem, koja je u vlasništvu nekoliko bogatih biznismena. Za neke od njih se smatra da su bliski Svetozaru Maroviću, a jedan stan u zgradi pripada širem članu porodice Marović, otkriva BIRN.

Jedan od vlasnika zgrade je Duško Knežević, vlasnik crnogorske „Atlas banke” i više kompanija u toj državi.

Knežević je, takođe, optužen u Crnoj Gori za zloupotrebu položaja. Za njega se vjeruje da trenutno živi u Londonu, a 2019. je dospio u žižu javnosti nakon što je medijima priznao da je 25 godina finansirao Đukanovićev DPS.

Marovićeva izjava iz avgusta, njegova prva nakon četiri godine, bila je upravo dio razgovora sa Kneževićem, koji je prenošen uživo na internetu.

Vlasnici zgrade u kojoj je prijavljen Marović su i dva srpska biznismena poznata po radu u Rusiji – Nebojša Šaranović, vlasnik kiparske investicione kompanije „Kappa Star Limited“, koja kontroliše veliki broj firmi u Srbiji i regionu i Desimir Međović, koji se obogatio na građevinskim poslovima u Rusiji.

Ni Svetozar ni Miloš formalno nijesu prijavljeni kao vlasnici stana u zgradi, međutim, jedan apartman pripada Đorđiju Preleviću, bratu Marovićeve supruge Đorđine. Interesantno, založno pravo na Prelevićev kredit za kupovinu stana od 109 metara kvadratnih, imala je kompanija „Tradeunique“ koja je bila uključena u izgradnju poslovnog centra TQ Plazza u blizini Budve – istog projekta zbog kojeg su Marović i njegov sin bili uhapšeni.

Vlasnik „Tradeunique-a” je Mirko Latinović, još jedan biznismen sa vezama u Rusiji. Latinović je takođe bio optužen za malverzacije prilikom izgradnje poslovnog centra u Budvi, ali je naknadno postao svjedok tužilaštva u slučaju protiv Marovića. BIRN je kompaniji „Tradeunique” poslao pitanja u vezi poslovnog odnosa sa Đorđijem Prelevićem, bratom supruge Svetozara Marovića, ali do objave teksta nijesu dobili nikakav odgovor.

Izvor: BIRN