14-03-2018

Uprava Škole: Učiteljica Popović dobila otkaz 7., a ne 8.marta

Iz uprave OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", demantovali su jučerašnje navode roditelja da su djeca provela sama u učionici cijeli prvi čas, kao i da je otkaz učiteljici Popović uručen 8. marta, ističući da navedeno ne odgovara činjenicama.

Uprava Škole: Učiteljica Popović dobila otkaz 7., a ne 8.marta | Radio Televizija Budva

"Prije početka prvog časa, 08.03.2018. oko 7:55, poslije prvog zvona, učiteljica S.P. je došla u kancelariju sekretarke škole i zatražila odluku, koju prethodnog dana nije htjela da preuzme. Kako prethodnog dana imenovana nije preuzela odluku, sekretarka je istog dana, 07. marta 2018. godine sačinila službenu zabilješku i odluku poslala poštom, sa povratnicom, o čemu je informisala učiteljicu. Učiteljica je izašla iz kancelarije i ostavila djecu samu u učionici. Oko 8:20 smo u saznanju da u učionici V-1 nema učiteljice. Pomoćnik direktora škole je tada ušao u učionicu, pitao gdje je učiteljica, đaci su rekli "otišla je". Pomoćnik direktora je razgovarao sa učenicima o osmom martu, atmosfera na času je bila dobra i pozitivna. Bio u učionici do kraja časa, a zatim su učenici otišli u fiskulturnu salu, jer su po rasporedu imali čas fizičkog vaspitanja, kod profesora fizičkog L.Z., naveli su iz uprave Škole.

"U 9:35 je počeo veliki odmor, učenici su izašli u školsko dvorište na doručak. Za vrijeme velikog odmora roditelji su ušli u učionicu odjeljenja V-1, koja se nalazi pored ulaza. Sačekali su djecu da se vrate sa velikog odmora i odmah im saopštili da "im je uprava škole istjerala učiteljicu". To je kod djece izazvalo stres, histeriju i plač. Pojedini roditelji su u nastaloj gužvi neovlašteno snimali učenike, a kasnije te snimke objavili na društvenim mrežama.

U 9:55 časova, u učionicu je ušla nastavnica engleskog jezika K.K. jer su učenici V-1 po rasporedu treći čas imali engleski jezik. Nastavnica je rekla roditeljima da ima čas, a roditelji su na trenutak napustili učionicu. Zatim je jedan od roditelja ušao, a za njim i svi ostali i prekinuli čas engleskog jezika. Pomoćnik direktora, psiholog i nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti su pokušali da smire situaciju i razgovaraju sa roditeljima, u čemu nisu uspjeli. Roditelji su odveli djecu kući.

Za vrijeme trećeg časa, dok je u učionici bila nastavnica engleskog jezika, Škola je odmah obezbijedila zamjenu za učiteljicu za četvrti i peti čas, koleginicu S. V. nastavnicu razredne nastave, koja je došla u Školu prije četvrtog časa, i naredna dva časa bila u učionici", istakli su iz uprave Škole, i dodali da je učiteljica S.V. angažovana po ugovoru do 30 dana, kako bi bila obezbijeđena redovna nastava.

"Kako je zakonom o Osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano da je osnovno obrazovanje i vaspitanje obavezno za svu djecu uzrasta od 6 do 15 godina života, pozivamo i molimo roditelje odjeljenja V1, da u skladu sa zakonom obezbijede svojoj djeci ispunjavanje osnovnoškolske obaveze i vrate djecu u đačke klupe. Takođe apelujemo i podsjećamo da je interes djeteta iznad svega, te da je uplitanje djece i njihovo iskorištavanje u bilo koju svrhu potpuno nedopustivo.

Širenjem neovlaštenih snimaka uplakane djece, na društvenim mrežama, te njihova zloupotreba od strane roditelja nanijelo nemerljivu štetu upravo djeci i školi kao instituciji", zaključili su u reagovanju iz uprave OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša".