10-05-2024

Veći broj konobara i kuvara sa Biro rada u Budvi ne želi da radi uprkos dobrim platama

Turistička sezona u Crnoj Gori tradicionalno donosi procvat zapošljavanja, ali izazove u pronalaženju odgovarajuće radne snage. Prema podacima savjetnika za zapošljavanje na Birou rada Budva, Nebojše Vujačića, trenutno stanje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Budvi pokazuje da je 653 osoba nezaposleno, od čega je čak 458 žena.


Foto: Pexels

Struktura nezaposlenosti otkriva raznolikost obrazovnih nivoa.

"Među nezaposlenima 137 osoba ima prvi stepen stručne spreme (NK), 23 osobe drugi stepen, 113 osoba treći stepen (KV), 233 osobe su završile srednju školu, jedan osoba ima peti stepen, 23 osobe šesti stepen, 11 osoba završen fakultet, dok troje nezaposlenih ima osmi stepen obrazovanja", kazao je Vujačić u Jutrom iz Budve.

Kako ističe, nezaposlenost ne predstavlja potpunu sliku raspoloživih radnika, budući da mnogi koriste novčane naknade zbog različitih okolnosti, poput gubitka posla ili pripreme za penziju.

"Na primjer, neko radi pa ostane bez posla, dovoljno je da radi devet mjeseci i da koristi novčanu naknadu, ili, ko poslije 35 godina ostane bez posla onda do penzije, odnosno pet godina ima pravo da koristi novčanu naknadu", kaže on.

Pored toga, poslodavci često ističu nedostatak odgovarajućih vještina kod potencijalnih radnika.

"To je interesantno, imamo veliki broj konobara i kuvara i u razgovoru sa mlađim ljudima vidim da veliki broj njih ne želi da radi u struci iako su ti poslovi zaista dobro plaćeni", kaže Vujačić.

Prema njegovim riječima, nedostatak radne snage neće biti samo pitanje u turističkom sektoru, već se primjećuje i značajna potražnja u građevinskom sektoru. Procenjuje se da će nedostajati oko 20.000 radnika. Trenutno se putem oglasa traži oko 2.500 sezonskih radnika, a očekuje se da će ovaj broj rasti do kraja juna, predstavljajući ozbiljan izazov za crnogorsku privredu.


D.B.