15-08-2023

(VIDEO) Najmanji vinograd na svijetu: Na terasi gaji lozu, prodaje bocu vina po 5.000 eura

Na minijaturnom prostoru ekscentrični vinar uzgaja crno grožđe za tek 29 boca godišnje, koje se prodaju u umjetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, po vrtoglavoj cifri.

(VIDEO) Najmanji vinograd na svijetu: Na terasi gaji lozu, prodaje bocu vina po 5.000 eura | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Italijan Tulio Masoni proizvodi jedno od najekskluzivnijih vina na svijetu – ali ne želi da ga iko pije. Preduzetnik, kolekcionar umjetnina i bivši investicioni bankar vlasnik je, kako kaže, najmanjeg vinograda na svijetu.

Smjestio se na vrhu palate iz 16. vijeka u rodnom mjestu „tricolore“ italijanske zastave. Grad Ređo Emilija nalazi se „u sendviču“ između Parme i Modene, u kraju koji je Italiji dao neke od njenih najpoznatijih izvoznih proizvoda, uključujući Ferari i Lamborgini, prosciutto di Parma i ragù alla bolognese, kao i lazanje i torteline.

Vinograd Tulija Masonija možete naći na krovu ulice Via Mari 10, što je ujedno adresa i naziv samog vina. Iako je imao „pravi“ vinograd nedaleko od grada, zaključio je da je na njemu više potrošio nego zaradio, pa ga je prodao. Kako je ispričao za CNN, dvadeset godina nakon toga zažalio je, pa napravio džepni vinograd, prenosi Punkufer.hr.



Na prostoru veličine garaže, odnosno 18,5 kvadratnih metara, Tulijo uzgaja grožđe sorte sangiovese za 29 boca godišnje, koje se prodaju u umjetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, za vrtoglavih 5.000 eura.

„Moje vino oblik je umjetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi kako biste o tome mogli razgovarati s prijateljima, govoriti im o ludaku koji je podigao vinograd na krovu“, rekao je Masoni, koji svoj urbani vinograd upoređuje s točkom bicikla francuskog umjetnika Marsela Dišana – običnog točka koji je umjetnik stavio na stočić u pariskom studiju 1913, a ubrzo osmislio i poznatu seriju običnih predmeta predstavljenih kao umjetnost, nazvanu Readymades.

„Ako ugledate točak bicikla u dnevnoj sobi, a ne u garaži, shvatićete koliko je lijep“, rekao je Masoni.

„Moj vinograd je takav: neočekivan je, stimuliše mozak, podstiče nove misli. Via Mari 10 je psihovino, maser mozga, naše sive ćelije atrofirane konvencijama i misaonim obrascima. To je vino živa kreativnost, simulakrum savremenih protivrječja stvarnosti“, kaže vinar.

Veza između vina i umjetnosti počinje lozom koja raste na rešetkama, dijelu lokalnog vajara Oskara Akorsija. Vino odležava u umjetničkim hrastovim bačvama Lorenca Menocija koje predstavljaju muškarca i ženu. Đuzepe Kamunkoli, poznati Marvelov crtač stripova, koji je rođen u Ređo Emiliji, potpisuje vinske etikete. Zbog svega toga Tulio podstiče svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već da ih tretiraju kao umjetnine.

„Ja sam jedini proizvođač vina na svijetu koji kaže da ne biste trebali da pijete njegovo vino“, rekao je.

(cdm)