26-03-2023

Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura

Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Najveća evropska novčanica, od 500 eura, ne štampa se od aprila 2019. godine. Njeno štampanje prekinuto je, kako je tada saopšteno, zbog čestog korišćenja prilikom ilegalne trgovine.

Postojeće novčanice u apoenu od 500 eura nastavile su da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da građani i dalje mogu da ih koriste bilo za plaćanja ili za štednju.

“Banke, mjenjačnice i druge komercijalne stranke će moći da u opticaju zadrže postojeće novčanice od 500 eura. Kao i sve denominacije novčanica eura, novčanica od 500 eura uvijek će zadržati svoju vrijednost i moći će da se, u svakom trenutku, zamijeni u bilo kojoj centralnoj banci u eurozoni”, saopštila je tada Evropska centralna banka (ECB).

O tome koliko se novčanica nalazi u prometu i Crnoj Gori u Centralnoj banci Crne Gore nijesmo mogli dobiti podatak već su za Portal RTCG kazali da kroz trezorsko poslovanje posjeduju isključivo podatke koji su vezani za gotovinske isplate i uplate banaka, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokazatelj ukupnog prometa gotovine u Crnoj Gori.

"Podaci Trezora CBCG pokazuju da je promet (isplate i uplate) apoena od 500 eura bio za 83% bio veći u 2022. godini u odnosu na 2016. godinu. Ističemo da ovaj podatak nije realno uporediv, jer je povećanje uplata u Trezor CBCG u 2022. godini zabilježeno kod svih apoena. Naime, usljed Kovida 19, odnosno ukidanja avio saobraćaja, poslovne banke tokom prethodne godine nijesu bile u mogućnosti da transportuju gotovinu u svoje matične banke u inostranstvu", kazali su iz CBCG.

Legalno štampanje novčanica do 500 eura je ukinuto, ali nijesu prestali to da rade oni koji to čine protivzakonito. Od prestanka štampanja novčanica 2019. u našoj zemlji nije bilo godine u kojoj nijesu registrovani falsifikovani apoeni. Prema podacima CBCG registrovan je ukupno 41 falsifikat. Najviše ih je zabilježeno 2019. godine 17, i prošle, 2022. godine 12 novčanica. Najmanje, 4 falsifikovane novčanice, zabilježene su 2021. godine. 2020. ih je u našoj zemlji pronađeno 8.

Mediji navode i da najveća euro novčanica nosi još i neslavan nadimak "Bin Laden" jer je navodno zanimljiva peračima novca i teroristima.

I pored toga što je ona i dalje legalno sredstvo plaćanja da trgovci ne primaju novčanice od 500 eura pisali su regionalni mediji.

Trgovci u Crnoj Gori koje smo kontaktirali navode da problema te vrste kod nas nema, a to su nam potvrdili i iz Odbora udrženja trgovine Privredne komore Crne Gore.

Evropska komisija još je 2010. godine negodovala zbog loše prakse pojedinih trgovaca koji ne žele primati novčanice od 200 i 500 eura. Tada im je izdata preporuka da bi trebali izbjegavati natpise s kojekakvim zabranama novčanica s visokom vrijednošću. No preporuka je jedno, a zakonska zabrana drugo, pa trgovca niko ne može prisiliti da primi neku novčanicu ako to ne želi, pisao je o ovoj temi i portal.

(RTCG)