02-03-2021

Za šta je dobar čaj od majčine dušice?

Ovaj čaj će pomoći da se pročiste disjani putevi, doprinijeće iskašljavanju, ali će i ublažiti sav bol u grlu, kao i grebanje.

Za šta je dobar čaj od majčine dušice? | Radio Televizija Budva

Foto: Profimedia

Majčina dušica je jako dobra ukoliko imate probleme sa kašljem i generalno ukoliko imate respiratorne infekcije. Bilo da imate samo suvi kašalj, malo težu vrstu kašlja, bronhitis ili neko zapaljenje disajih puteva čaj od majčine dušice na svoje načine ublažiće sve simptome .

Pored toga što je dobra za kašalj,ono što nas često i muči, majčina dušica je dobra i za jačanje imuniteta. Svi vitamini kojima je bogata majčina dušica doprinose povećanju broja bijelih krvnih zrnaca. A dobro je poznato da bijela krvna zrnca potpomažu jačanju imunog sistema. Međutim, majčina dušica utiče i na povećanje crvenih krvnih zrnaca, što jednako utiče na povećanje nivoa gvožđa u organizmu. I upravo i to utiče na jačanje imunog sistema, jer svi oni koji pate od anemije ujedno su i oslabljeni i podložan su teren za razvoj mnogih virusa. Ujedno naš organizam je oslabljen i treba mu nešto da ga ojača.

Čaj od majčine dušice dobro će vam doći kada želite da popravite raspoloženje. Vitamin koji pomaže da se oraspoložimo jeste vitamin B6 i to je upravo ono što sadrži majčina dušica. Da biste osetili sve prednosti, potrebno je da redovno konzumirate čaj od ove biljke. Primetićete posle određenog vremena da ste smireniji, da jednostavno bolje reagujete na neke situcije. Vaše raspoloženje će se popraviti, a stres ublažiti.

Da li se koristi majčina dušica za želudac? Ukoliko ste i ovo čuli, a niste bili sigurni, potvrđujemo vam da je to istina. Majčina dušica je vema blaga, prijaće vašem stomaku, a posebno vašem želucu. Ovaj čaj može zaista da vam ublaži bolove u želucu, a takođe, pomoći će vam da riješite i neke gastrointerstinalne probleme. Ujedno poboljšava rad crijeva i odlično djeluje ukoliko se javi i stomačni virus. Dobro je znati da ga žene mogu piti kada imaju menstrualne bolove, jer i u ovom slučaju deluje blagotvorno.

Pošto reguliše sve ove probleme majčina dušica takođe može biti dobra i za mršavljenje. Naime, majčina dušica ima premalo kalorija i dozvoljena je u svim dijetama. Možete da je pijete neograničeo i možete da je pijete bilo kada.