15-03-2021

Eni i Novatak 25. marta počinju istražno bušenje podmorja

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek trebalo bi 25. marta da počne prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju, saopštili su predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija i dodali da se na toj bušotini očekuje veliko ležište nafte.

Eni i Novatak 25. marta počinju istražno bušenje podmorja | Radio Televizija Budva

Foto: Postrojenje Topaz Driller (Image source: Vantage)

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu, Marko Perunović, kazao je da je postojenje za istražno bušenje nafte na putu ka Crnoj Gori i da bi trebalo da na lokaciji bude sjutra u 23 sata.

„Kada dođe, biće potrebno da se urade dodatne inspekcije, dok se početak istražnog bušenja očekuje 25. marta. Ja sam u Baru obišao ljude koji su uključeni u posao i sve je kako treba. Očekuje se da će posao trajati četiri i po do šest mjeseci, u zavisnosti od toga šta budemo imali u samoj bušotini“, objasnio je Perunović na konferenciji za novinare.

On je rekao da su svi optimistični i da se na toj bušotini očekuje dosta veliko ležište nafte.

„Tek nakon šest mjeseci, kada dotaknemo dno te bušotine, znaćemo o čemu se radi, ali preliminarni podaci su jako optimistični“, dodao je Perunović.

On je podsjetio da je koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni i Novatek potpisan 2016. godine i da je planirano da se realizuje u dvije faze.

Eni i Novatek je u prvoj fazi, koja je trajala do kraja prošle godine, sproveo sva seizmička istraživanja, uradio interpretaciju tih rezultata i definisao lokaciju na kojoj će uraditi prvu istražnu bušotinu.

"Druga faza je počela 1. januara ove godine. U toj fazi bi konzorcijum, u skladu sa programom koji je dostavljen, trebalo da uradi jednu istražnu bušotinu dubine 6,53 hiljade metara“, naveo je Perunović.

Eni i Novatek će, kako je dodao, u okviru svog koncesionionog bloka uraditi još jednu istražnu bušotinu nakon nafte, i to gasnu, koja će u tehnološkom smislu biti manje zahtjevna.

„Eni i Novatek je za taj kompletan posao napravio ugovore sa najboljim svjetskim servisnim kompanijama“, saopštio je Perunović.

Eni i Novatek prve istražne bušotine radi na oko 28 kilometara od obale.

Perunović je objasnio da će istražno bušenje trajati četiri i po do šest mjeseci, nakon čega će se definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi tri do pet godina od završetka prve bušotine.

„Benefiti od ovog posla su izuzetno veliki. Ugovor je napravljen po norveškom modelu koji je najtrasparentniji mogući model. Tu dolazimo do procenta između 62 i 68 odsto koji ide državi Crnoj Gori u odnosu na sve ono što je proizvedeno iz ležišta“, rekao je Perunović.

On je naveo da je ekološka osnova za taj projekat studija Agencije zaštite životne sredine, koja ima hiljadu stranica.

„Obuhvaćeno je mnogo više nego što se traži bilo gdje u svijetu. Po zakonskoj proceduri Agencija je radila na svemu tome, tako da je taj aspekt u potpunosti pokriven“, tvrdi Perunović.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Osim sa koncesionarima Eni i Novatek, ugovor je u martu 2017. godine zaključen i sa kompanijom Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Perunović je objasnio da je Energean tražio aneks ugovora, jer trenutno traže partnera sa kojim će napraviti konzorcijum, kako bi mogao da uđe u projekat.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da su u tom Vladinom resoru optimistični po pitanju istražnog bušenja renomiranih kompanija Eni i Novatek.

„Očekujemo da će Crna Gora ubirati značajne benefite od tog posla i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da država diverzifikuje svoju ekonomiju i da ne bude zavisna od turizma i usluga“, naveo je Bojanić.

On je kazao da su prvih 100 dana, od kada je formirana nova Vlada, potrošili na organizaciju ministarstava i procedura, kao i gašenje požara u kompanijama koje su zatekli u alarmantno lošem stanju.

„U narednih 100 dana planiramo izvođenje novih projekata, odnosno aktiviranje onih koje je ranija vlast počela. Sve što nam se učini dobrim za Crnu Goru podržaćemo, a ono što nije naći ćemo način da zaustavimo“, zaključio je Bojanić.


Mina