21-09-2015

Od domena .ME 4,4 miliona eura

Crna Gora je od domena .ME u 2014. godini zaradila 2.721.858 eura, a u prva dva kvartala ove godine 1.685.509 eura. Broj korisnika najbrže rastućeg domena na svjetskoj internet sceni se iz dana u dan uvećava, a prema riječima izvršnog direktora kompanije doMEn Predraga Lešića, trenutno je registrovano blizu 812.000 domena.

Od domena .ME 4,4 miliona eura | Radio Televizija Budva

"Broj registrovanih domena nije smanjen, već se konstantno uvećava i trenutno iznosi blizu 812.000 domena. Tačno je da je sve teže održati nivo registracija koji je .ME domen imao prethodnih godina, a to je jednim dijelom i zbog velike ekonomske krize. Nažalost, ona je došla u najgorem mogućem trenutku za .ME domen (nekoliko mjeseci nakon pokretanja), jer su svi dugoročni planovi, projekcije i analiza tržišta rađeni prije krize“, kazao je Lešić u razgovoru za Dnevne novine.

Na pitanje koji je najskuplji domen koji je "prodat" na aukcijama 2014. i 2015. godine, a koji od dobijanja domena .me Lešić je odgovorio da je najskuplji domen registrovan preko aukcija date.me (70.000 dolara) i to na aukciji na T.R.A.F.F.I.C. konferenciji održanoj u Njujorku 2008. godine.

"U 2014. i 2015. godini nijesmo organizovali aukcije jer smo uvidjeli da taj metod alokacije domena nije isplativ na duge staze. Naime, naš cilj nije isključivo jednokratno naplaćivanje za određeni domen na aukcijama, pa ni isključivo rast broja domena, već i podsticanje plasiranja kvalitetnog sadržaja na našim premijum domenima, a to je nešto što nije zagarantovano ukoliko se domeni registruju na aukcijama", kazao je on.

Prema njegovim riječima prosto rečeno, želimo da većina domena koji se dodijele krajnjem korisniku budu pretvoreni u uspješan proizvod koji bi nama, registru .ME domena, poslužio kao marketinški alat.

Odgovarajući na pitanje koliko država danas koristi domen .ME Lešić je pojasnio da za njih glavno mjerilo rasta i uspjeha nije broj pretplatnika, odnosno korisnika, već broj registrovanih domena, a "kao što sam već rekao iznosi gotovo 812.000."

"Ono sto možemo reći o korisnicima jeste da dolaze iz preko 200 država i teritorija, tako da iz Crne Gore preko naših 225 akreditovanih partnera pokrivamo čitav svijet."