05-06-2014

39. sesija Evropske platforme regulatornih organa

U Budvi je danas počela 39. sesija Evropske platforme regulatornih organa (EPRA), koja se po prvi put održava u Crnoj Gori. Domaćin skupa je Agencija za elektronske medije.

39. sesija Evropske platforme regulatornih organa | Radio Televizija Budva

Na dnevnom redu zasijedanja predmet pažnje 165 učesnika iz 50 zemalja i međunarodnih organizacija su teme iz oblasti audio-vizuelnih medijskih usluga koje se odnose na nezavisnost regulatornih organa, govor mržnje, događaje od posebnog značaja, medijsku pismenost i jačanje prava korisnika, kao i niz pitanja iz redovne djelatnosti EPRA-e.

Uoči današnjeg zasijedanja, u srijedu uveče je održan svečani prijem za učesnike i goste, koje je u ime zemlje domaćina pozdravio Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore. Prisutnima su se obratili i Žan Fransoa Furnemon, predsjednik Odbora EPRA i Ranko Vujović, predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije. Sastanak Evropske platforme regulatornih organa u Budvi završava sa radom sjutra.

Evropska platforma regulatornih tijela postoji od 1995. godine i predstavlja organizaciju koja radi na unapređenju saradnje među evropskim regulatornim tijelima, pružajući otvorenu platformu za rasprave o raznim temama relevantnim za regulatore audiovizuelnih medijskih usluga. Cilj ove organizacije je da omogući neformalnu raspravu i razmjenu mišljenja o zajedničkim pitanjima iz oblasti nacionalnih i evropske regulative vezane za emitovanje, tumačenje i raspravu o praktičnim rješenjima pravnih problema nastalih tokom implementacije propisa. Evropska komisija, Savjet Europe, Evropska audiovizuelna opservatorija i Kancelarija predstavnika OEBS-a za slobodu medija stalni su posmatrači rada EPRA-e. EPRA organizuje dva sastanka godišnje.