22-05-2020

Adria Tour i u Crnoj Gori: Đoković okupio vrhunske teniske asove

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković okupio je vrhunske asove bijelog sporta koji će se predstaviti publici na regionalnom događaju "Adria Tour".


Foto: Tanjug/AP

U pitanju je serija turnira koja će u gradovima širom Balkana biti na programu od 13. juna do 5. jula.

Kako je najavljeno, prvi turnir kreće iz Beograda, na terenima TC Novak (13/14. jun), a potom se aktivnosti sele u Zadar (20/21. jun), dok će se na kraju igrati u Crnoj Gori (27/28. jun) i Banja Luci (3/4. jul). Uz to, planiran je i odlazak u Sarajevo, u nedjelju, 5. jula gdje će Novak i Damir Džumhur odigrati egzibicioni meč.

Pored Đokovića, koji će igrati sve turnire, najveća zvijezda ove sportske manifestacije biće 26-godišnji Austrijanac Dominik Tim, treći teniser planete, trostruki grend slem finalista, osvajač 16 ATP pehara, uključujući i jedan iz masters 1000 serije u Indijan Velsu.

Učešće na "Adria Tour" je potvrdio i Bugarin Grigor Dimitrov, teniser kome je treća pozicija na rang listi bila najbolji plasman, a trenutno je 19. igrač na svijetu. U karijeri je do sada osvojio osam titula u singlu, i jedan je od najkvalitetnijih takmičara sa ovih prostora.

Od domaćih igrača, učešće će uzeti i Viktor Troicki, član zlatne srpske generacije iz 2010. koja je osvojila Dejvis kup, ali je u ekipnim takmičenjima za našu zemlju osvajao i ATP kup ove godine, kao i Svjetski kup 2009. i 2012. Najveće uspehe ostvarivao je 2011. kada se popeo na 12. poziciju rang liste. Osvojio je tri titule u singlu do sada, Kup Kremlja i dva trofeja u Sidneju.

Još velikih imena iz Evrope najavilo je dolazak na dobrotvorni turnir koji je osmišljen kako bi se prikupila sredstva za humanitarne projekte širom regiona, među kojima su i programi "Novak Đoković" fondacije za programe ranog razvoja i obrazovanja djece. Ujedno, želja organizatora je da se pomogne teniserima da se vrate u formu i takmičarski ritam uslijed situacije sa koronavirusom.

Sistem koji će se primijenjivati je "Round Robin", što znači da će svako da igra sa svakim u dvije grupe, od po četiri igrača. Konkretno, u subotu svaki teniser će imati po dva meča, a u nedjelju još jedan meč u grupi, da bi se potom igralo finale između dvojice najboljih. Predviđeno je da se igra na dva dobijena seta, do četiri gema.

U slučaju da bude omogućeno prisustvo publike, ulaznice će moći da se obezbijede za dvije sesije po danu, a termini će biti naknadno objavljeni. Program će biti upotpunjen i dublovima sa poznatim ličnostima, kao i teniskim manifestacijama za djecu. Svi mečevi biće prenošeni na kanalima televizije Sportklub, a slike iz regiona će ići i širom svijeta.

Sportskom spektaklu "Adria Tour" u Beogradu prethodiće turnir Teniskog saveza Srbije, u uobičajenom formatu od kvalifikacija, koje kreću u ponedjeljak, do finala koje će biti održano u petak. Taj turnir se igra za nagradni fond koji je TSS već izdvojio uz pomoć Novaka Đokovića.