12-08-2023

Adriatic Properties uplatila dvije rate zakupa za Sveti Stefan

Kompanija Adriatic Properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, uplatila je Hotelsko turističkom preduzeću (HTP) Miločeru i kompaniji u većinskom državnom vlasništvu Sveti Stefan hotelima, dvije rate zakupa za hotelski kompleks Sveti Stefan - Miločer, piše Pobjeda.

Adriatic Properties uplatila dvije rate zakupa za Sveti Stefan | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Kompaniji HTP Miločer uplaćene su dvije kvartalne rate od po 87,5 hiljada EUR, dok Adriatic Properties kompaniji Sveti Stefan hoteli kvartalno uplaćuje po oko 380 hiljada.

Kompanija Adritic properties gazduje hotelskim kompleksom Sveti Stefan – Miločer, shodno ugovoru o zakupu koji je potpisan sa Vladom, a verifikovan u Skupštini 2007. godine, na period od 30 godina.

Ugovor o zakupu Svetog Stefana i vile Miločer produžio se aneksoma na još 12 godina- Ugovor sa HTP Miločer o zakupu hotela Kraljičina plaža bio je na 30 godina, a aneksom je produžen na 90 godina.

Prije dvije godine mještani Budve, predvođeni tadašnjim predsjednikom opštine Markom Batom Carevićem i predstavnicima mjesne zajednice Sveti Stefan, na čijem je čelu Blažo Rađenović, više puta su rušili zaštitnu ogradu. Nakon više narušavanja posjeda, rukovodstvo Amana i Adritic propertiesa su bili prnuđeni da zatvore grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer.

U međuvremenu, pokrenut je arbitražni spor pred nadležnim sudom u Londonu i prve, privremene mjere, su donešene u korist zakupaca Svetog Stefana i Miločera, a na štetu države.

Vlada premijera Željka Šturanovića 15. januara 2007. dala je zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela Sveti Stefan, vile Miločer i hotela Kraljičina plaža.

Potpis su tada stavili direktori HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, kao i predstavnici Aidway investments limiteda sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Ministarstvo turizma i Aman resorts management iz Holandije.

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona EUR, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona.