17-06-2022

Aerodrom Tivat – broj aviona i putnika neće biti ni blizu rekordnoj 2019. godini

Aerodrom Tivat je tokom prošlog mjrseca zabilježio ukupam promet od samo 48.885 putnika na 803 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova.


Foto: Arhiva

Iako je to bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine, kada Crna Gora još uvijek nije imala letove nove nacionalne aviokompanije Air Montenegro, ovo je je značajno lošije u odnosu maj mjesec do sada rekordne, pretkoronakrizne 2019. godine.

Glavni razlog za slab fizički obim prometa u tivatskoj vazdupnoj luci je gubitak tri od četiri največa tržišta koje ovaj aerodrom imao: Rusije odakle avioni za Crnu Goru iz političkih razloga, ne lete već treću godinu za redom, Bjelorusije gdje su isti razlozi uzrok zašto letova nema već drugu godinu za redom, te Ukrajine zbog rata koji bjesni u toj državi. Ukrajina je lani sa čak pet prevoznika koji su iz te države svakodnevno sa čak ukupno i po sedam letova na dan, saobraćali za Tivat iz pet gradova, bila poslije Srbije, drugo najznačajnije tržište tivatskog Aerodroma.

U toj vazdušnoj luci lani je u ovo doba godine dnevno u prosjkeu opsluživano između 20 i 25 velikih putničkih aviona. Ove godine, broj prevoznika koji lete za Tiovat je drastično manji nego lani, pa ovdašnji aerodrom trenuto, na početku špica glavne ljetnje turističke sezone, u prosjeku opslužuje samo oko 10 aviona na dan.

Iako su neki prevoznici sa zapada i sjevera Evrope pojačali saobraćaj sa Tivtom a pojavili su se i neki potpuno novi poput Turkish Airlinesa, to je bilo apsolutno nedovoljno da kompenzira ogromne minuse koje aerodrom trpi zbog prekida saobraćaja sa Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijomm a izostalo je i ovtaranje nekih gromoglasno ranije od mendžmenta ACG najavljivanih novih linija i tržišta, poput linije iz Rijada kompanije Flynas iz Saudijske Arabije.

Za pet mjeseci ove godine aerdrom Tivat ostvario je ukupan promet od samo 110.847 putnika što je znatnmo slabije od rezultata u prethodnim sezonama, ne računajući koronakriznu 2020.godinu. U odnosu na prošlogodišnji ukupan promet od 667.200 putbnika, ispada da je aerodrom Tivat za pet mjeseci ove godine postigao tek na nepunih 17% tog ostvarenja.

Izvor: Boka News