23-12-2021

Aerodromi Crne Gore u plusu više od milion eura

Aerodromi Crne Gore završiće ovu godinu sa više od milion EUR dobiti, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Nebojša Đoković i dodao da je u pitanju odličan rezultat.


Foto: Arhiva

On je kazao da je kompanija imala burnu ovu, kao i prethodnu godinu, zbog pandemije koronavirusa.

„Zatekli smo tešku stiuaciju što se tiče finansija, kadra i nepriemljenosti za ljetnju sezonu. Plan je bio da se gubitak od 14 miliona EUR svede na tri do četiri miliona“, rekao je Đoković na konferenciji za novinare Aerodroma Crne Gore.

On je naveo da je u pitanju odličan rezultat.

„Naš plan prihoda ostvarili smo u septembru, izvršili rezervaciju troškova i naplatili potraživanja iz ranijeg perioda. Kompanija je nesmetano isplaćivala plate i ostale obaveze, pojačali smo kontrolu rada svih službi, a došlo je i do kadrovskih promjena“, kazao je Đoković.

On je, govoreći o periodu od 15. decembra prošle do polovine ovog mjeseca, saopštio da su imali ukupno 1,3 miliona putnika na oba aerodroma.

„Aerodromi Crne Gore fokus stavljaju na ozbiljnost i sigurnost, što je osnov našeg poslovanja, da svi putnici bezbjedno dolete i odlete sa aerodroma, usavršavanje naših ljudi, kao i investiranje“, rekao je Đoković.

Izvršni direktor Aerodroma, Goran Jandreoski, kazao je da je njihov cilj da budu na vrhu uspješnih kompanija u Crnoj Gori.

„Najvažnije ostvarenje kojem stremimo jeste dostizanje većih vazduhoplovnih standarda, što je primarni zadatak kako Aerodroma Podgorica, tako i tivatskog“, rekao je Jandreoski.

On je naveo da postoje ugledne kompanije koje hoće da ostvare saradnju sa Aerodromima, a važna je saradnja i sa resornim ministarstvima.

„Vlada je podržala inicijativu Aerodroma Crne Gore oko strateških destinacija za narednu godinu“, dodao je Jandreoski.

On je kazao da postoje problemi koje oni ne stavljaju pod tepih.

„Ova dva aerodroma su jedini u Evropi koji nemaju sertifikaciju, što je fokus za narednu godinu. Radimo na mogućnosti uslovne sertifikacije za Aerodrom Podgorica“, objasnio je Jandreoski.

On je poručio da je investiranje u kapacitete nešto što je primarno, jer vazduhoplovstvo je industrija koja svoje kompetencije mora da dokazuje svake godine.

Član Odbora direktora Aerodroma, Eldin Dobardžić, kazao je da je na računu kompanije u martu, kada su preuzeli funkcije, bilo 350 hiljada EUR, s tim da su prethodne tri plate isplaćene u neto iznosu, i Upravi prihoda i carina se dugovalo se oko milion EUR.

„Trpjeli smo razne napade i pritiske, a bila je ugrožena i sezona. Moramo da se zahvalimo Vladi i resornim ministarstvima na odluci da dopuste promet putnika bez rigoroznih mjera, jer da to nije urađeno, promet bi bio značajno manji", rekao je Dobardžić.

On je dodao da 9,4 miliona EUR koje su dobili od duga Montenegro Airlinesa (MA) ne ulazi u ovogodišnji rezultat, već je taj novac prošao kroz bilanse stanja i uspjeha 2019. godine.

„U plusu smo jer je promet na nivou ove godine u iznosu od 22,2 miliona EUR, što je na nivou 65 odsto ostvarenih prihoda iz 2019. To je odličan rezultat, mi iz tih prihoda ostvarujemo dobit“, objasnio je Dobardžić.

On je naveo da su u ovom periodu realizovali racionalizaciju u poslovanju od oko pet miliona EUR.

„Imamo stavku u troškovima zarada gdje je na nivou 2019. bilo 14 miliona, a ove 12 miliona. Za troškove reklama i propagandu imali skoro milion EUR 2019, a ove godine 12 hiljada. Takođe, troškovi reprezentacije su 2019. iznosili 107 hiljada, a ove 35 hiljada“, rekao je Dobardžić.

On je kazao da je od ukupnog iznosa za reklamiranje, 650 hiljada EUR fakrurisano Nacionalnoj turističkoj organizaciji na osnovu privlačenja broja turista.

„U prethodnom periodu smo imali klasično ispostavljanje faktura na sve i svašta. Ne prejudiciram da je nešto neregularno, ali sam iznos od 650 hiljada i 250 hiljada za neke treće stvari daje razloga za sumju. To još ispitujemo“, naveo je Dobardžić.

Jandreoski je, govoreći o reklamiranju, objasnio da je 2019. godine odlukom Vlade bila obezbjeđena podrška niskobudžetnim kompanijama.

„Mi smo osmislili hibridni model da ne tražimo pomoć od države, nego da avio-kompanije prepoznaju potrebu da lete ka Crnoj Gori. Ovo je prvi slučaj da idemo na privlačenje niskobudžetnih kompaija bez pomoći države“, kazao je Jandreoski.

Dobardžić je dodao da bitnu stavku predstavljaju vansudski troškovi od oko 14 miliona EUR, kao i da je kompanija do sada isplatila osam miliona.

On je najavio da će raditi na izgradnji solarnog panela u cilju smanjenja zavisnosti od elektrosnabdjevanja.

Član Odbora direktora, Boro Todorović, naveo je da je pred njima usvajanje dva strateška dokumenta bitna za funkcionisanje kompanije.

„Radi se o izradi sistematizacije radnih mjesta i novog kolektivnog ugovora. Sa stitematizaijom radhih mjesta se već počelo, a naš zadatak je da nađemo odgovarajuću mjeru onoga što su potrebe Aerodroma, kao i da se optimalizuje svako radno mjesto. Za sad imamo višak radne snage“, rekao je Todorović.

On je dodao da su, zbog zloupotreba prethodnog menadžmenta, radnici tužili masovno kompaniju, što se više ne smije dozvoliti.

„Takođe, pokrenuli smo nekoliko krivičnih postupaka protiv određenih zaposlenih gdje se pojavila osnovana sumnja da su izvršili odrđene zloupotrebe u svom poslovanju, na čemu radi naš tim pravnika“, rekao je Todorović.

Jandreoski je kazao da su postoji zloupotreba finansijskih resursa Aerodroma Crne Gore od određenih pojedinaca, što je predato Tužilaštvu.

On je naveo da postoji veći broj zaposlenih, ali da je njihova obaveza da za radnike koje imaju nađu pravilne osnove da mogu da opravdaju njihov rad.

„Za šest mjeseci ne znam da je neko dobio otkaz, a ovdje treba da bude između 430 i 450 radnika“, saopštio je Jandreoski.

Član Odbora direktora, Branko Vuković, kazao je da postignuti rezultati pokazuju da oni jesu za taj posao, što govori zbog toga što je taj odbor najviše maltretiran u medijima.

„Sve ono nije bilo istina, čak su i razne emisije posvećivane nama, da smo politički postavljeni i da nemamo dodirnih tačaka sa vazduhoplovstvom. Ovaj Odbor je imao 36 sjednica, što je rekord ikad, a dobitak je rezultat našeg rada“, rekao je Vuković.

On je naveo da su zatekli kompaniju kao velikog dužnika, vratili dugove, pripremili se za sezonu, doveli nove kompanije, stabilizovali Aerodorome i racionalno rukovodili novcem.

„Dobitak se mjeri u milionima“, dodao je Vuković.

Jandreoski je, odgovarajući na pitanje da li iseljavaju MA iz tih kancelarija, kazao da ima obavezu da brani interese firme.

„Imao sam konstruktivan sastanak sa stečajnim upravnikom MA. U tom smjeru smo poslali dopis Zaštitnici imovinsko pravnih interesa. Zemljište koje je dato Aerodormu je u vlasništvu države i moramo neke korake da ispoštujemo zakonski“, naveo je Jandreoski.