17-07-2021

Agrobudžet namijenjen očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje

Ovogodišnji Agrobudžet, vrijedan 44,8 miliona EUR, namijenjen je očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje, sa ciljem da sa ublaže posljedice globalne koronakrize i obezbijede nove mogućnosti u razvoju te privredne grane, ocijenio je resorni ministar Aleksandar Stijović.

Agrobudžet namijenjen očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

“Agrobudžet je prilika da podržimo i osnažimo naše poljoprivredne proizvođače i kroz niz novih mjera pomognemo domaćinima da stvore dodatnu vrijednost u poljoprivredi”, kazao je Stijović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji Agrobudžet.

On je rekao da je podrška Ministarstva apsolutno neselektivna i da taj Vladin resor želi da podrži sve poljoprivredne proizvođače kroz mjere koje su kreirane.

“Ovogodišnji Agrobudžet rezultat je prepoznavanja potreba poljoprivrendih proizvođača, ogromnog broja sastanaka koje smo održali sa njima i razgovora i sugestija dobijenih od proizvođača”, kazao je Stijović.

Agrobudžetom za ovu godinu, kako je objasnio, izdvajaju se sredstva za mjere tržišne cjenovne politike i ruralnog razvoja i obezbjeđuje se podrška servisima u poljoprivrednoj proizvodnji i sektoru ribarstva.

Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

Sredstva predviđena Agrobudžetom za ovu godinu opredijeljena su u ukupnom iznosu od 44,8 miliona EUR.

Od ukupnog iznosa je 27,2 miliona EUR iz nacionalnih sredstava, 9,3 miliona EUR iz donacija i 8,3 miliona EUR iz kreditnih sredstava.

Stijović je saopštio da novim Agrobudžetom sva direktna plaćanja u poljoprivredi iznose 10,1 milion EUR i povećana su od pet do deset odsto, što predstavlja ukupno povećanje od dva miliona EUR.

On je, predstavljajući pojedinačno podršku po sektorima u poljoprivredi, poručio da će u Ministarstvu raditi domaćinski i planski.

“Naši vrijedni poljoprivredni proizvođači i preduzetnici u Agrobudžetu za ovu godinu imaju mogućnost da prepoznaju i iskoriste nove dobre prilike, kako bi unaprijedili konkurentnost, kapacitete i proizvodnju i osvojili nova tržišta”, poručio je Stijović.

Nove mjere, kako smatra, omogućiće razvoj poljoprivrede, posebno u ruralnom području, osiguranje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih, uz kreiranje održivih domaćinstava.

“Značajno veća sredstva uložena u poljoprivredu doprinijeće ukupnom ekonomskom rastu i unapređenju kvaliteta života građana”, zaključio je Stijović.