16-01-2023

Akcija Petarda: Oduzeto 40.333 komada petardi i 143 vatrometa

Službenici Uprave policije su, u cilju sprečavanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, kao i svake godine na teritoriji cijele države u periodu od 20. decembra 2022. godine do 15. januara 2023. godine realizovali operativnu akciju „Petarda“.


Foto: Arhiva, Uprava policije

Kako su kazali iz Uprave policije, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za zaštitu i spašavanje, inicirano je donošenje Naredbe o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, za period 2022/2023 godina.

"Sprovođenje planske aktivnosti prvenstveno je imalo za cilj djelovanje radi suzbijanja nelegalne prodaje kao i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II - petardi, naročito od strane maloljetnih lica. Tokom sprovođenja ove operativne akcije, službenici Uprave policije su samostalo i u saradnji sa drugim nadležnim službama, vršili obilazak lokacija (u blizini škola, pijaca, tržnica i dr. mjesta), gdje se u prethodnom periodu vršila nelegalna prodaja pirotehničkih sredstava", naveli su u saopštenju.

Tom prilikom policijski službenici Uprave policije oduzeli su ukupno 40.333 komada petardi i 144 komada vatrometa, različitih vrsta.

"U narednom periodu službenici Uprave policije, nastaviće sa sprovođenjem aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi se u potpunosti suzbila nelegalna i nedozvoljena prodaja pirotehničkih sredstava razreda II – petardi", zaključuju iz Uprave policije.