24-12-2020

Akcija "Petarda" sprovodi se i u Budvi

Akcija "Petarda" koju do 16. januara 2021. sprovode pripadnici Uprave policije realizuje se i u našem gradu, a kako je našem portalu saopštio zamjenik komandira CB Budva Željko Kadović to znači da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda - petardi.


Foto: Ilustracija

"Ostali pirotehnički proizvodi drugog razreda, odnosno fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani, naći će se u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama, od 20. decembra do 15. januara", kazao je on za portal RTV Budva.

Ova sredstva će, kako je dodao, prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde.

"Sredstva se mogu prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina", naglasio je Kadović.

Zamjenik komandira CB Budva je takođe rekao da su za ovu svrhu oformili mješovite timove, u uniformi i civilu koji su na terenu. Održani su i sastanci sa nadležnim inspekcijskim službama, carinom, Komunalnom policijom i direktorima osnovnih i srednje škole.

Podsjetimo, samo prošle godine u Crnoj Gori korišćenjem petardi povrijeđeno je 26 lica, među kojima su i djeca kod kojih je nastupio trajni invaliditet. Naredbom Ministarstva unutarnjih poslova od 20. jula 2020 zabranjena je upotreba i prodaja pirotehnike, odnosno petardi drugog razreda.


M.S.