25-09-2023

Aktivnosti u okviru projekta “Živimo nasljeđe” danas u OŠ „Mirko Srzentić“ u Petrovcu

Ministarstvo kulture i medija finansiralo je projekte Osnovne škole „Mirko Srzentić“ koji će biti realizovani u okviru obilježavanja Dana evropske baštine a kroz koje će biti predstavljena bogata nematerijalna baština Crne Gore.


Foto: Arhiva/portal RTV Budva

Kako su kazali iz OŠ „Mirko Srzentić“, projekat “Živimo nasljeđe” realizovaće se 25. septembra, sa početkom u 12:30h u prostorijama škole u Petrovcu.

"Učenici će se upoznati sa nematerijalnom baštinom, kao važnim segmentom našeg kulturnog nasljeđa, koje ostaje za buduće generacije. Kroz dvije radionice imaće priliku da prisustvuju izradi Dobrotske čipke i da degustiraju Dobrotsku/Perašku tortu koje su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Crne Gore. Sardanju ostvarujemo sa nevladinim udruženjem "Rozeta" iz Kotora.

Govorićemo i o kulturnom dobru Paštrovića i u saradnji sa NVU "Sveti Stefan" i gospođom Slobodankom Bobom Kentera proći cijeli postupak pripremanja paštrovskih ruštula. Imaće priliku da kroz nastavu jezika čuju legendu o Katici Kalfić i francuskom vojniku koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Perasta i da uoče sličnosti sa legendom o Skočiđevojci.

Koordinatori ovog projekta su nastavnica istorije i geografije, Desanka Zeković, nastavnica jezika i književnosti Bojana Spalevič i učiteljica Šenida Kajević", kazali su iz OŠ „Mirko Srzentić“.