03-10-2023

Albijanić: Djeca u budvanskoj Školi stripa dobro napreduju, pohvale stizale i iz regiona

Škola stripa i iulstracije koja je namijenjena djeci i mladima biće nastavljena u četvrtak u čitaonici Narodne biblioteke Budve, a tim povodom gost Jutrom iz Budve bio je strip autor Miloš Albijanić, koji u okviru Škole radi sa najmlađima.


Albijanić, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Albijanić je istakao da postoji veliko interesovanje za Školu.

"Kada smo ljetos završili prethodni ciklus djeca se nisu mogla naviknuti na to i željela su da i dalje pohađaju nastavu. Roditelji su već prije dva-tri dana počeli da zovu, da se raspituju kada nastavljamo i kada sam rekao da mi krećemo sa nastavom oni su bili jako oduševljeni", kazao je on.

Ovo je šesta godina od kada se realizuju aktivnosti Škole stripam, a Albijanić ističe da i danas u čitaonicu Narodne biblioteke dolaze djeca koja su sa njima od početka.

"Vidi se njihov veliki napredak, tako da smo tu djecu već stavili u kategoriju seniora i u budućnosti ona mogu da se prijave za razna takmičenja. Sa njima radi Simon Vukčević, a ja sam odabrao da radim sa djecom. Škola je namijenjena djeci uzrasta od četiri do 12 godina. Na prvom času mi ih pitamo šta najviše vole i šta bi najviše voljeli da savladaju. Djeca imaju taj Dizni svijet. Obično dječaci imaju svoje super-heroje i onda ih kroz čas učimo da imaju svoju viziju i svoju priču, da izmisle neki svoj lik", kazao je Albijanić.

Zahvaljujući Biblioteci dostupan je i veliki fond stripova koji su na raspolaganju polaznicima Škole.

"Čak i ima ljudi koji doniraju stripove, jer znaju da djeci treba zbog Škole. Djeca se njima služe tokom časa, uzimaju omiljene stripove, a mi ih učimo kako ide scenario, kako režija, kad se pojavljuju likovi i priča. Djeca najviše vole da rade sa drvenim bojama i flomasterima. Čak i veliki broj njih crta crno-bijelom tehnikom", dodao je on.


Škola stripa, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Albijanić je ocijenio da djeca u budvanskoj Školi stripa i ilustracije dobro napreduju, u šta se uvijerio i kada je imao gostovanja u regionu.

"Skoro sam gostovao u regionu i kroz razmjenu iskustava stekao sam utisak da naša djeca dobro napreduju. Tamo sam pokazivao razne njihove radove, pošto ih čuvam, i zaista su svi profesori iz regiona oduševljeni i dali su nam podršku da nastavimo dalje. Zaista se možemo pohvaliti našom strip scenom u Budvi", zaključio je Albijanić.

Škola stripa i ilustracije održavaće se u čitaonici budvanske Bibliteke svakog četvrtka u terminu od 16 do 17 sati i 30 minuta. Popularna radionica za djecu i mlade pokrenuta je 2017. godine, a Školu vodi strip majstor Simon Vučković.

M.S.