26-06-2023

Alkoholna pića mogu izaći iz carinskih magacina

U slučaju nemogućnosti obilježavanja alkoholnih pića kontrolnim akciznim markicama odgovarajuće veličine, u zavisnosti od zapremine ambalaže, alkoholna pića mogu obilježavati kontrolnim akciznim markicama iste veličine, bez obzira na zapreminu ambalaže. To je propisano novom uredbom, koju je danas usvojila Vlada.

Alkoholna pića mogu izaći iz carinskih magacina | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Na telefonskoj sjednici, Vlada je, na predlog Ministarstva finansija, usvojila Uredbu o dopunama uredbe o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama.

Ovo rješenje, kako se navodi, važi do 1. oktobra.

Obilježavanje alkoholnih pića akciznim markicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija, neophodno je radi obezbjeđivanja sigurnosti kontrole prometa akciznim proizvodima od strane Uprave prihoda i carina, u čijoj nadležnosti je i kontrola akcizne dažbine.

"Usvajanjem dopuna Uredbe, u najkraćem roku i na najefikasniji način, otkloniće se tehničke prepreke za dalje nesmatano carinjene određenih alkoholnih pića i već od sjutra, taj proces odvijaće se nesmetano, prema definisanim procedurama i uz puno uvažavanje svih privrednih subjekata na čije je poslovanje i uvoz proizvoda, aktuelna trenutna nestašica eventualno uticala", piše u saopštenju.