28-06-2023

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori posjetio Regionalni vodovod

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Zoran Lakušić, danas je upriličio prijem za ambasadora Slovačke u Crnoj Gori, Borisa Gandela i njegovog zamjenika,Martina Balca, na izvorištu “Bolje Sestre”.


Foto: Regionalni vodovod

Kako su saopštili iz Regionalnog vodovoda, visoka diplomatska slovačka delegacija najprije je obišla šire područje druge zone zaštite izvorišta, tj. donji tok rijeke Morače gdje se, kako su naglasili, vršila nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, za koju je naučno utvrđeno da, posredno, uz klimatske promjene, u velikoj mjeri utiče na pad izdašnosti izvorišta.

"Takođe, delegacija je upoznata da bilo kakve aktivnosti u okviru zaštitnih zona predstavljaju dodatni rizik od potencijalnog ugrožavanja izvorišta, što se posredno može negativno odraziti i na vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja u narednom periodu", kaže se u saopštenju.

Prilikom posjete članovi delegacije su obišli vodozahvat, laboratoriju u kojoj se vrše dnevna i periodična mjerenja i analize zahvaćene vode, kao i mašinsko postrojenje za proizvodnju vode na izvorištu “Bolje Sestre”.


Foto: Regionalni vodovod

"Gdje su ih predsjednik Lakušić i njegovi saradnici dodatno informisali o istorijatu, tehničkim karakteristikama i načinu funkcionisanja sistema, nadzoru i kontroli distribucije, izazovima sa kojima se suočava Regionalni vodovod uslijed pada izdašnosti izvorišta, kao i podacima iz studije Monitoringa i zaštite izvorišta Bolje Sestre (konzorcijum Geoprojekt, a u okviru koje se sprovode dodatni naučno-istražni radovi i ispitivanja za utvrđivanje razloga pada izdašnosti i preciznog definisanja granica slivnog područja i III zone zaštite izvorišta, kao i planovima za prevazilaženje ovog rizika u poslovanju. Takođe je u živom dijalogu iscrpno odgovoreno na sva dodatna pitanja koja su visoki gosti postavili prilikom obilaska", navode iz Regionalnog vodovoda.

Ovom prilikom predstavljene su i aktivnosti Regionalnog vodovoda na rješavanju problema ugroženosti izvorišta i planovi o izgradnji postrojenja na izvorištu “Bolje Sestre” za tretman dodatnih količina vode koje bi se zahvatale iz neposrednog okruženja izvorišta, kako bi se prevazišao potencijalni rizik od nedostatka vode za snabdijevanje Crnogorskog primorja, a posebno tokom ljetnje sezone.

"Predsjednik Lakušić je istakao zadovoljstvo zbog ovog susreta, kojim je najavljen početak uspješne saradnje između ove dvije zemlje u oblasti vodosnabdijevanja, ističući zahvalnost povodom interesovanja Ambasade Slovačke za pronalaženje modaliteta saradnje između Regionalnog vodovoda i razvijenih subjekata, u oblasti vodosnabdijevanja iz ove države. U budućnosti se očekuje intezivna saradnja kako na ekspertskom nivou tako i na projektnom", dodaju.


Foto: Regionalni vodovod

Nakon obilaska i iscrpnog razgovora o problemima sa kojima se suočava Regionalni vodovod u svom radu, ambasador Gandel je, kako se navodi u saopštenju, istakao posebne zasluge presjednika Odbora direktora, Zorana Lakušića na polju zaštite i očuvanja životne sredine i izrazio spremnost za pružanje pune podrške slovačkih timova u oblastima zaštite životne sredine.

"Ambasador Gandel je izrazio spremnost da se u okviru svojih nadležnosti maksimalno angažuju oko svih pitanja od značaja za dalji opstanak regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja i pruže punu podršku Regionalnom vodovodu, kako bi se u najkraćem roku otklonili svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje ovog preduzeća, a time i po cjelokupni privredni razvoj Crne Gore, koji se u velikoj mjeri oslanja na investicije u turizmu, kao i prihode od ove privredne grane, koji čine 25 % BDP-a Crne Gore", zaključili su iz Regionalnog vodovoda.