07-01-2021

Američki izbori: Kongres potvrdio pobjedu Džoa Bajdena, četvoro mrtvih

Američki Kongres potvrdio je pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima u novembru, nekoliko sati pošto je grupa naoružanih pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa upala u zgradu Kongresa u Vašingtonu, izazvavši nerede u kojima je poginulo četvoro ljudi, a 52 je uhapšeno.

Američki izbori: Kongres potvrdio pobjedu Džoa Bajdena, četvoro mrtvih | Radio Televizija Budva

Foto: Reuters

Bajden i potpredsjednica Kamala Haris su sada i zvanično potvrđeni kao najviši zvaničnici Sjedinjenih Američkih država.

Izborni glasovi su potvrđeni pošto su i Senat i Predstavniki dom odbili primjedbe na glasanje upućene iz Pensilvanije i Arizone.

Obično proceduralna sjednica prekinuta je u srijedu kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa. Nastavljena je poslije nekoliko sati pošto je policija isterala demonstrante.

„Iako se u potpunosti ne slažem sa ishodom izbora, a činjenice me podržavaju, 20. januara će biti obavljena propisna primopredaja vlasti", saopštio je Tramp poslije glasanja.

Tramp, kome je blokiran nalog na Tviteru sljedećih 12 sati, oglasio se na ovoj društvenoj mreži preko svog predstavnika za štampu.

Jedna žena je upucana u grudi tokom upada i podlegla je povredama u bolnici, saopštila je policija. Njen identitet nije poznat.

Policija je saopštila da je još troje ljudi izgubilo život u o ovom nasilničkom napadu.

Policajci su upucali ženu, a još troje je umrlo „zbog zdravstvenih smetnji", saopštila je policija.

Nasilje je osudio i Majk Pens, odlazeći potpredsjednik SAD.

„Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i žalimo zbog gubitka života, kao i povreda koje su pretrpeli oni koji su branili Kapitol.

„Mirni protest je pravo svakog Amerikanca, ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerisati.

„Oni koji su uključeni u njega biće strogo sankcionisani u skladu sa zakonom. Nasilje nikad ne pobjeđuje", poručio je Pens na Tviteru.


Izvor: BBC