20-03-2020

Angažovati sve raspoložive kapacitete

Nadležni organi treba da nastave sa preduzimanjem potrebnih mjera za sprječavanje širenja virusa COVID-19, uz angažovanje svih raspoloživih kapaciteta, ocijenio je Savjet za odbranu i bezbjednost.

Angažovati sve raspoložive kapacitete | Radio Televizija Budva

Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, razmatrana je informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori i preduzetim mjerama na sprječavanju širenja virusa.

Savjet je zaključio da su nadležni organi Crne Gore pravovremeno reagovali preduzimanjem privremenih mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštite stanovništva od virusa COVID-19.

„I da treba nastaviti sa preduzimanjem potrebnih mjera na sprječavanju širenja virusa, uz angažovanje svih raspoloživih kapaciteta“, kaže se u saopštenju.

Savjet je pohvalio pravovremenu reakciju državnih organa na zaštiti građana i konstatovao da građani poštuju preporuke nadležnih institucija i tako na najbolji način doprinose ličnoj i kolektivnoj zaštiti.

Na sjednici su razmatrani i godišnji izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u vježbama ili obuci, o njihovom učešću u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao i Izvještaj o stanju u Vojsci.

Savjet je prihvatio izvještaje i konstatovao da su, učešćem u međunarodnim vježbama, pripadnici VCG unaprijedili sposobnosti, a da tokom učešća u misijama, operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu ni u jednom trenutku nijesu bili neposredno ugroženi.

„Pored izvršavanja redovnih zadataka, pripadnici Vojske su kroz saradnju sa drugim institucijama unaprijedili sposobnosti podrške u kriznim situacijama“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je donijeta odluka o deklarisanju Prvog pješadijskog voda Prve pješadijske čete Prvog pješadijskog bataljona, veličine do 30 pripadnika, za sprovođenje aktivnosti u sastavu Snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF) do kraja 2022. godine.

Navodi se da će deklarisana jedinica VCG biti angažovana u sastavu NRF po odluci koja će po proceduri biti dostavljena Skupštini na donošenje.

Savjet je, kako je saopšteno, na predlog ministra odbrane donio odluke o postavljenjima oficira u VCG.

Sjednici su, kao članovi Savjeta, prisustvovali predsjednici Skupštine i Vlade Ivan Brajović i Duško Marković, a po pozivu ministri odbrane i zdravlja Predrag Bošković i Kenan Hrapović, kao i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić.