27-08-2018

Apel vlasnicima pasa: Ne dozvolite da se djeca zaraze izmetom vaših ljubimaca

Veliki broj mještana Budve žali se na neodgovornsot vlasnika pasa. Naime, prema riječima građana sve je više onih koji svoje pse izvode u parkove najmijenje za djecu, te nakon obavljene nužde njihov izmet ne pokupe.

Apel vlasnicima pasa: Ne dozvolite da se djeca zaraze izmetom vaših ljubimaca | Radio Televizija Budva

"Moj sin svaki dan dođe kući sa igrališta koje je namjenjeno upravo za mališane, sa obućom prljavom od psećeg izmeta. Kako je zadnji mjesec bio bez kiše to se nije čistilo i prilično je neugodan miris. Osim što moram svaki dan djetetu da čistim obuću, ja strahujem da se ne zarazi. Zar ne mogu da pokupe izmet iza svog psa?", kazala je mještanka naselja Golubovina Olja Samardžić.

Slična situacija je i u novoj Drugoj osnovnoj školi.

"Škola je savršena, ali igralište koje je namjenjeno za djecu je prekriveno psećim izmetom. Ne ide mi u glavu da neko izvede svog psa u park najmjenjen za djecu ne razmišljajući šta će se desiti ako dijete to proguta i zarazi se", kazala je Marija Božović.

Prostora za šetnju pasa ima, za izmet nema, i svaki građanin bi trebao ozbiljno da shvati ovaj problem radi mlađih generacija i pokupe ostatke iza svog kućnog ljubimca.



Veliki je problem što naši građani nemaju kulturu čuvanja kućnih ljubimaca. Prema riječima pedijatra dr Vesne Ivančević pseći izmet može biti opasan za djecu.

"Ako psi nisu vakcionisani, svaku bolest koju imaju mogu prenijeti na djecu i starije. To su parazitske zarazne bolesti, zatim crijevne i mnoge druge. Psi lutalice i mačke mogu biti takođe opasni, ali njih ne možemo kontrolisati, stoga je fokus na vlasnicima pasa da čiste nakon svojih ljubimaca", kazala je Ivančević i dodala da bi Komunalna policija trebala ozbiljnije da shvati ovaj problem.



"Komunalna policija bi trebala da ukloni sve pse lutalice i mačke, a zatim da zabrani kretanje pasa po zelenim površinama, i predvidi novčane kazne, dok bi vlasnici pasa bili dužni da imaju dezinfekcijsko sredstvo i da uklone izmet svojih ljubimaca", istakla je Ivančević.