27-03-2015

Auto će poštovati ograničenje brzine, ako vi nećete

Ford se nada da će smanjiti broj saobraćajnih nesreća i kazni za prebrzu vožnju uvođenjem sistema koji prepoznaje znak za ograničenje brzine na putu i automatski usporava vozilo do brzine koja je dozvoljena.

Auto će poštovati ograničenje brzine, ako vi nećete | Radio Televizija Budva

Američki proizvođač napravio je takozvani automatski limitator brzine, inteligentni sistem koji će biti dostupan od avgusta na modelu S-MAX za evropsko tržište.

Sistem bi kasnije mogao da bude primijenjen i na druge Fordove automobile, širom svijeta, kažu u toj kompaniji.

Riječ je o uređaju koji mijenja način na koji vozimo i koji funkcioniše u realnom vremenu, kao i klasični limitator brzine, ali djeluje na sistem za ubrizgavanje goriva u motor a ne na kočnice.

Na vrhu vjetrobrana automobila nalazi se kamera koja skenira saobraćajne znake na putu i kada vozilo ulazi u zonu u kojoj je brzina ograničena, recimo, na 40 km na sat, sistem automatski smanjuje brzinu do one koja je dozvoljena.

Umjesto da kontroliše brzinu automatskim kočenjem, vozilo će ograničavati brzinu svog kretanja podešavanjem količine goriva koju ubrizgava u motor.

Sistem se aktivira preko dugmeta na volanu, a može se po potrebi brzo deaktivirati snažnim pritiskom na papučicu za gas, čime se sprječava da vozač ostane bez potrebne snage motora ako je, na primjer, započeo preticanje drugog automobila.

Inteligentni limiter brzine kombinuje u sebi dvije postojeće bezbjednosne tehnologije koje su već dostupne na tržištu - klasičan sistem za ograničavanje brzine vozila i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova koji upozorava vozača da je prekoračio dozvoljenu brzinu.

Iako mnogi vozači zaziru od toga da prepuste automobilu da sam kontroliše brzinu kretanja, u Fordu vjeruju da je ovaj sistem koristan i da će doprinijeti povećanju bezbjednosti na putevima.

"Vozači često nisu ni svjesni povećanja brzine, već shvate da su prekoračili limit tek kada ih snimi kamera i kad im stigne kazna na kućnu adresu", objašnjavaju u Fordu.

"Inteligentni limiter brzine će doprinijeti da se smanji stres kod vozača i strah od prekoračenja dozvoljene brzine", kažu u toj kompaniji.

Stručnjaci smatraju da je novi sistem samo privremeno rješenje i korak bliže uvođenju automobila sa auto-pilotom.

Predviđa se da će u budućnosti klasični saobraćajni znakovi za ograničenje brzine nestati sa puteva.

Umjesto njih, informacije o tome kolika je dozvoljena brzina kretanja na pojedinim dionicama biće dostupne automobilskom kompjuteru, koji će na osnovu tih podataka automatski kontrolisati brzinu vozila.