19-08-2020

Bajden zvanično kandidat demokrata za predsjednika SAD

emokratska stranka sinoć je i formalno imenovala Džo Bajdena za svog predsjedničkog kandidata, na virtuelnoj konvenciji zbog pandemije, koji će se suprotstaviti aktelnom predsjedniku Donaldu Trampu na izborima.

Bajden zvanično kandidat demokrata za predsjednika SAD | Radio Televizija Budva

Za nekoga ko je proveo više od tri decenije posmatrajući predsjedničku funkciju, trenutak imenovanja za predsjedničkog kandidata je ostvarenje dugo očekivanog cilja, i ako se to odigralo na način na koji 77-godišnji Bajden nije mogao da zamisli prije samo nekoliko mjeseci prije izbijanja pandemije koronavirusa koja je dovela do velikih promjena širom zemlje i tokom njegove predsjedničke kampanje.

Umjesto okupljanja u dvorani u Milvokiju kako je prvobitno planirano, delegati iz cijele zemlje su na konvenciji učestvovali putem video obraćanja.

Bajden je svoj novi status demokratskog kandidata proslavio zajedno sa suprugom i unucima u školskoj biblioteci u Delaveru.

Bivši predsjednici Bil Klinton i Džimi Karter naveli su u svojim obraćanjima da Bajden ima iskustvo i integritet da vrati SAD u normalu posle haosa u koji ih je uvela Trampova administacija.

Najiščekivaniji trenuci kongresa odvijaće se naredne dvije noći.

Kamala Haris će večeras prihvatiti nominaciju za Bajdenovu potpredsjednicu, prva Afroamerikanka i iskusna tužiteljka, a pored nje će govoriti i bivši predsjednik Barak Obama.

Bajden bi trebalo svoj govor kojim će prihvatiti nominaciju da održi sjutra.

Bajden je bio jedan od najmlađih senatora u istoriji zemlje i na toj je dužnosti je proveo tri decenije posle čega je osam godina bio potpredsjednik prvom crnom predsjedniku, Baraku Obami.





Izvor: FosMedia