24-09-2016

Bečić: Zdravstvo ne smije da ispašta

Bečić: Zdravstvo ne smije da ispašta | Radio Televizija Budva

"Zdravstveni sistem države je ogledalo jednog društva i pokazatelj odnosa prema građanima u onim najosjetljivijim i najvažnijim segementima životnih vrijednosti. Zdravstvena politika u Crnoj Gori već 3 decenije ne pruža građanima adekvatnu zaštitu i njegu. Dok je fokus bio usmjeren na neke druge društveno-političke segmente, zdravstvo je ispaštalo.

Posebno je takva situacija u Budvi. Naime, broj stanovnika je u poslednje 3 decenije porastao čak 4 puta, a za to vrijeme u Budvi postoji samo jedan Dom zdravlja, u kojem zdravstveni radnici, i pored svoje stručnosti i predanosti, nisu u mogućnosti da zbrinu sve veći broj naših sugrađana. Posebno je situacija alarmantna u ljetnjim mjesecima, kada Budvu posjeti preko 100 000 turista. I pored činjenice da zdravstvo nije u nadležnosti lokalne samouprave, Demokrate će u slučaju dolaska na vlast uraditi sve kako bi se takvo stanje popravilo.

Jedan od naših planova biće taj da kroz javno-privatno partnerstvo opština ustupi zemljište u njenom vlasništvu privatnoj klinici, koja bi izgradnjom moderne privatne bolnice znatno povećala nivo zdravstvene usluge. Osim toga, rasteretilo bi se medicinsko osoblje zaposleno u Domu zdravlja, stvorila bi se mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje novih medicinskih radnika, kao i obavljanje kvalitetne medicinske prakse. Na taj način bi se mogao zaustaviti odliv stručnog kadra iz Budve i Crne Gore.

Demokrate će insistirati da se iz opštinskog budžeta izdvajaju znatno veća sredstva za transfere zdravstevnim ustanovama u opštini, kako bi se nabavila savremena medicinska sredstva. Takođe, u saradnji sa ministarstvom zdravstva, stavićemo im na raspolaganje objekte u posjedu opštine u Starom gradu, Bečićima i Svetom Stefanu, kako bi se otvorile turističke ambulante za hitne slučajeve. One su neophodne kako se ne bi dešavali nemili događaji kao prethodnih godina, a posebno u ljetnjim mjesecima", navodi se u saopštenju koje potpisuje Anđela Bečić, potpredsjednica Opštinskog odbora Demokrata Budva.