23-01-2023

Begić: Epidemija malih boginja u Crnoj Gori izvjesna

U Crnoj Gori će doći do masovnijeg obolijevanja od morbila, imajući u vidu broj neadekvatno zaštićene djece, posebno među generacijama rođenim 2021. i 2020, doba godine koje pogoduje respiratornim infekcijama i činjenicu da su u neposrednom okruženju već registrovani prvi slučajevi obolijevanja.


Foto: UNICEF

To je u intervjuu Pobjedi upozorio viši konsultant za zdravstvena pitanja UNICEF-a Senad Begić.

On je rekao da su osnovni uslovi za pojavu masovnog obolijevanja od bilo koje zarazne bolesti nedovoljno zaštićena odnosno, osjetljiva populacija i prisustvo uzročnika bolesti.

“S obzirom na niske stope imunizacije djece predškolskog uzrasta i relativno veliki broj nezaštićene djece – prvi preduslov za masovno obolijevanje je, nažalost, ispunjen. Pojava virusa morbila, koja je sada gotovo neminovnost, ispuniće i drugi uslov”, istakao je Begić.

On je rekao da roditelji djece koja nijesu adekvatno zaštićena od morbila, zaušaka i rubele i dalje imaju priliku da to učine.

“Tako da je u ovom trenutku ključno da se bez odgađanja jave izabranom pedijatru i zakažu termin vakcinacije”, poručio je Begić.

On je rekao da bolest koja počinje sa visokom temperaturom, konjuktivitisom, karakterističnim osipom nerijetko progredira u upalu pluća, ali i mnogih drugih organa, uključujući i nervni sistem.

“Procjenjuje se da jedno od petoro inficirane djece zahtijeva bolničko liječenje, a da jedno od dvadesetoro inficirane djece razvija upalu pluća, kao najčešću i najopasniju komplikaciju”, naveo je Begić.


(Mina)