08-02-2023

Begović nova vršiteljka dužnosti VDT-a

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Tatjana Begović izabrana je danas za vršiteljku dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Begović nova vršiteljka dužnosti VDT-a | Radio Televizija Budva

Foto: Mara Babović/Pobjeda

Ona je na tu funciju izabrana na sjednici Tužilačkog savjeta (TS) glasovima sedam članova, dok je jedan bio uzdržan.

Izbor Begović su podržali članovi TS-a Nikola Samardžić, Đurđina Ivanović, Siniša Gazivoda, Filip Jovović, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Bojan Božović, dok je član tog tijela Stevo Muk bio uzdržan.

Begović je prethodno podnijela ostavku na mjesto člana TS-a.

Jovović je rekao da je riječ o iskusnoj tužiteljki sa preko 20 godina rada u tužilačkim organizacijama i poručio da je siguran da Begović može odgovoriti ovom izazovu na kvalitetan način.

“Vidio sam da je njen nivo poznavanja državno-tužilačke organizacije i same materije na velikom nivou, pa predlažem da ona bude v.d. vrhovne državne tužiteljke u narednih šest mjeseci”, rekao je Jovović.

Đukanović je kazao da ne sumnja u neupitni profesionalizam Begović.

“Njeni veliki rezultati rada upućuju da će dati autentičan doprinos. Sa punim povjerenjem ću glasati za nju, znajući njene ljudske i profesionalne kvalitete”, poručio je Đukanović.

Gazivoda je naveo da članstvo u TS-u može biti formalno-pravna prepreka za izbor Begović za v.d. VDT-a, ali da tu prepreku otklanja podnošenje i konstatovanje ostavke na mjesto člana Savjeta.

"Imajući u vidu njene etičke i profesionalne kvalitete, glasaću za Begović”, rekao je Gazivoda.

Član TS-a Stevo Muk rekao je novinarima, nakon sjednice, da je odluka o imenovanju Begović za v.d. VDT-a suprotna duhu i cilju odredbi Zakona o državnom tužilaštvu.

On je kazao da je ključni razlog zbog kojeg je bio uzdržan prilikom odlučivanja o v.d. VDT-a taj što je Zakonom o državnom tužilaštvu jasno propisano da član TS-a iz reda državnih tužilaca ne može da bude biran na mjesto rukovodica Državnog tužilaštva za vrijeme trajanja mandata u Savjetu.

„Smatram da i u prethodnom slučaju kandidature Sanje Jovićević i u današnjem slučaju Begović, ne postoje procesni i zakonski uslovi da one budu određene za v.d. VDT-a“, rekao je Muk.

On je naveo da vjeruje da je odluka o imenovanju Begović suprotna duhu i cilju odredbi Zakona o državnom tužilaštvu.

„Jer su one upravo napisane sa razlogom da se izbjegne ova situacija koja se desila danas“, kazao je Muk.

On je rekao da su, nažalost, drugi članovi TS-a imali drugo mišljenje.

„Ono je većinsko i ta odlika je donijeta“, dodao je Muk.

Samardžić je kazao da su Begović izabrali zato što ispunjava sve zakonom propisane uslove za obavljanje te funkcije i zbog njenog dugogodišnjeg radu u tužilačkoj organizaciji, rezultata i profesionalnih kvaliteta.

Upitan da li je sporno što je Begović do danas bila članica TS-a, on je odgovorio da u tome ne vidi nikakav formalno-pravni problem.

Dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović konstatovan je prestanak funkcije nakon dva šestomjesečna mandata.

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je bilo predviđeno da mandat v.d. VDT-a traje do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Zakonodavni odbor je prethodno ocijenio da predložene izmjene nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.