08-08-2023

Begović v.d. VDT-a i narednih šest mjeseci

Tatjana Begović biće vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca i narednih šest mjeseci, odlučeno je na današnjoj sjednici Tužilačkog savjeta (TS). Za njeno reimenovanje glasalo je sedam članova TS-a, dva su bila protiv.


Foto: TVCG

Na početku sjednice, Begović je kazala da će poslati zathjev za svoje izuzeće.

"Određena sam za vršioca dužnosti na period od šest mjeseci, tako da mandat ističe danas. Imajuci u vidu da sam predsjednica Savjeta i da bih otklonila svaku sumnju na nepristrasnost, ja ću podnijeti zahtjev za izuzeće i predati rukovođenje zamjeniku predsjednika", kazala je Begović na sjednici, koja je počela u 11 sati.

Advokat Siniša Gazivoda saopštio je da tužiteljku Begović smatra profesionalcem s iskustvom, kojia pošteno radi posao.

"Ne postoji naročit entuzijam za rad u tužilaštvu, ni za pitanja napredovanja na ljestvici, a bogami ni za preuzimanje odgovornsoti. I na današnji dan kad je svako od nas u prilici da predloži v.d. VDT-a imamo samo jedan predlog", kazao je Gazivoda.

Bojan Božović iz Ministarstva pravde je istakao da su više puta imali sastanke s ciljem da stvore jasnu sliku u vezi sa stanjem u tužilaštvu.

"Pretpostavljam da će velika većina članova TS glasati za Begovićevu. Međutim, u Ministarstvu pravde smo stava da ćemo ovog puta glasati protiv jer smatramo da moramo uputiti apel da se radi proaktivnije i neke stvari brže reformisati", rekao je Božović na sjednici.

Stav Ministarstva pravde se, dodao je, ne odnosi presronalno na v.d. VDT-a, već na tužilačku organizaciju.

Državni tužilac Nikola Samardžić predložio je da se za v.d. VDT-a u narednih šest mjeseci izabere Tatjana Begović.

Stevo Muk je kazao da neće glasati za taj predlog.

"Smatram da bi podrškom tom predlogu učestvovao u pokušaju da se nešto ozakoni što je u samom startu bilo nezakonito", rekao je Muk.

Sjednici ne prisustvovala tužiteljka Sanja Jovićević.

Članovi TS-a su na posljednjoj sjednici uglavnom ukazali povjerenje v.d. vrhovnog državnog tužioca, uz zaključak da treba da nastavi da upravlja najvišom tužilačkom instancom.

Na funkciju v.d. VDT-a Begović je izabrana u februaru ove godine.


(Portal RTCG)