03-04-2023

Bešić: Građani pokazali da žele promjene, Milatoviću istorijska uloga

Politički analitičar Miloš Bešić kazao je da pobjeda predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, koji je osvojio 60 odsto glasova na juče održanim predsjendičkim izborima predstavlja nastavak procesa koji je počeo 2020. godine, i koji označava smjenu elite i smjenu generacija.

Bešić: Građani pokazali da žele promjene, Milatoviću istorijska uloga | Radio Televizija Budva

Jakov Milatoić, pobjednik predsjedničkih izbora (Foto: Guliver)

"Nadam se da će nestati sve negativne strane iz vladavine DPS-a , a da će ojačati one koji se tiču ekonomskih tema, Evropske unije i vladavine prava", kazao je Bešić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Milatović odustane od podjela, možemo stvarati jendu novu eru Crne Gore koja bi značila i građenje demokratskog kapaciteta Crne Gore.

"Mislim da su građani poslali jasnu poruku da hoće promjene i da sa one strane identifikacije sa bilo kojim novim političkim liferom, nova politička elita vodi računa o njihovim potrebama. Uvjeren sam da će građani u svakpoj sličnoj situaciji mnogo lakše promijeniti vlast nego što je to bilo do sad. Građani sledeći put neće čekati 30 godina za smjenu. Ukoliko ne bude ispunjavao istorijsku ulogu, moraće da podnese tu vrstu odgovornosti i u nekom drugom scenariju, ukoliko ne ispuni obećanja i prioritete", kazao je Bešić.

Podsjećamo, Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović osvojio je 60 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazuju projekcije Centra za monitorning i istraživanje (CEMI) na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Iz CEMI-ja su kazali da je za predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića glasalo 40 odsto.

Na jugu Crne Gore Milatovića je podržalo 58 odsto glasača, u centralnoj regiji 63,2 odsto a na sjeveru 55,8 odsto.

Đukanovića je u južnoj regiji podržalo 42 odsto građana, centralnoj 36,8 odsto, a na sjeveru 44,2 odsto.