02-05-2023

Bez novih trajekata sezona će biti paralisana

Iako su iz Morskog dobra uvjeravali građane da će na liniji Kamenari – Lepetane, saobraćati šest trajekata, isprva u aprilu, pa u maju, a sada do sezone, te nedavno najavili prispijeće jednog trajekta iz Grčke, ali ne precizirajući kada, do ispunjenja obećanja nije došlo. Ali su zato saobraćajne trake ispunjene kolonama automobila, a automobili nervozom vozača.

Bez novih trajekata sezona će biti paralisana | Radio Televizija Budva

Trajekt Vasilije – foto Boka News

Zasad ovom linijom saobraćaju dva trajekta, nedovoljnih kapaciteta, Vasilije i Trideseti avgust. Prevoz je besplatan, ali kako je poručio Marko Kise, jedan od vozača u koloni, njega ne zanima da li je nešto besplatno ili ne, već želi da dođe do Tivta na vrijeme.

– Svakodnevno moram ići u Tivat zbog posla. I čekam predugo u koloni. Mnogi se ne uspiju ni ukrcati ni nakon pola sata čekanja, jer dođe trajekt koji može zaprimiti oko dvadeset vozila. Kakve to veze ima što je besplatno? Ja želim da platim, jer moram stići na vrijeme. Upućivati ljude da idu oko zaliva jednako je vremenu koje provedete čekajući trajekt, a biće sve teže kako sezona počinje. Jer doći će do zagušenja ne samo na terminalima, već i na putu duž zaliva – kazao je Kise.


I predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić kaže da su gužve već sada evidentne.

– Ono što Opština kao zainteresovana strana u tom dijelu potencira jeste da se ta procedura nabavke mora ubrzati, jer vidimo da danas to ne funkcioniše ni izbliza onako kako bi trebalo. Već su očigledne gužve i nervoza koja se stvara kod putnika, kako na hercegnovskoj, tako i na tivatskoj obali – kazao je Katić.

Smatra da je jedan od problema i nesrazmjeran kapacitet dva plovila koja trenutno saobraćaju, zbog čega je potrebno što prije nabaviti još plovila.

– Ukoliko se to ne dogodi, ljetnja sezona može biti paralisana. I dalje smo stava da novo preduzeće koje će gazdovati trajektnom linijom treba da bude zajedničko, ali da udio u vlasničkoj strukturi dominantno treba da pripada Opštini Herceg Novi, kao inicijatoru tog posla. U konačnici, smatramo da su trajekti privremeno rješenje, jer je premošćavanje Bokokotorskog zaliva definitivno ono što nam treba. Ostajemo najozbiljnije pri tome da se mora pristupiti izradi mosta ili podvodnog tunela. Tokom izrade prostornog plana Crne Gore, konačno ćemo znati šta će struka da kaže i koja je najbolja varijanta kako bismo premostili zaliv i zaboravili na čekanja i trajekte – rekao je Katić.

Hoće li, kada i koliko trajekata stići ostaje da se vidi. Vlada je odobrila povećanje iznosa namijenjenih za finansiranje kupovine ili zakup šest trajekata, sa 7,8 na 18,5 miliona eura.

Izvor: Boka news