06-01-2016

Biće Rusa više no ikad

Turistička 2015. oborila je rekorde kada je riječ o prihodima i broju turista. Cilj za narednu sezonu je veći broj turista, dok se cijene neće mijenjati, kazao je u intervju za Portal RTCG predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Biće Rusa više no ikad | Radio Televizija Budva

Turistička 2015. oborila je rekorde u posljednjih 15 godina i kada je riječ o finansijama i broju turista. Međutim, kako objašnjava Radulović, ako imamo u vidu broj gostiju prihodi od turizma trebalo bi da budu veci od milijardu eura.

"Dva su razloga zašto to nije tako. Siva ekonomija, koja je i dalje prisutna, a drugi razlog je to što smo snižavali cijene, jer je došla druga struktura gostiju, koja nije bila spremna da plaća koliko turisti prethodnih godina. Dobro je što smo mi na vrijeme reagovali i spustili cijene, a cilj je za narednu godinu povećati broj turista, da imamo još bolju sezonu, a cijene ne smijemo da diramo. Idemo i 2016. sa istim cijenama, kako bi zadržali dobar imidž i percepciju kod gostiju", precizirao je Radulović.

Ove sezone smo, kako kaže Radulović, uspjeli da nadomjestimo manji broj ruskih turista.

"Oni su ipak zadržali brojnost iz 2014. godine, čak ih je u odnosu na tu godinu bilo tri odsto više, pritom su u svijetu imali padove od 40 do 70 odsto. Znači Crna Gora i Češka su jedine države gdje nije bilo pada u broju ruskih turista. Za 2016. godinu ja mogu da vam garantujem da ćemo imati Rusa više nego ikad", kazao je Radulović.

Evropsko tržiše, nam je kako kaže važno, ali turisti iz Evrope nijesu spremni da plate usluge, koliko su spremna da plate neka druga tržišta.
"I zato mi ove godine imamo 13 odsto više turista, ali trošila su trojica turista koliko je prethodnih godina trošio jedan, to je problem", kaže Radulović i dodaje da evropski turista nije spreman da plati za našu ponudu po sadasnjim cijenama.

"Zato što nam nije uređena obala, zato što imamo tezge, taksiste koji pljačkaju turiste, buku, prljavštinu...", navodi Radulović.

Malo novca za promociju

Govoreći o izazovima sa kojim dočekujemo narednu sezonu, Radulović kaže da ima značajnih pomaka u rješavanju infrastrukturnih problema. To kako kaže Radulović nije nešto što se može promijeniti preko noći. Slično je i sa avio povezanošću naše države.

"To je usko povezano sa kapacitetima koje mi nudimo tržištu. Nama fali još hotela sa 4 – 5 zvjezdica da bi više aviona letjelo ka Crnoj Gori. Tu se stvari popravljaju, ne onom brzinom kojom mi želimo, ali stvari idu na bolje", ističe Radulović.

Nije međutim zadovoljan promocijom Crne Gore kao turističke destinacije. "Po glavi stanovnik Hrvatska izdvaja 10,22 eura za turističku marketinšku promociju, to je nekih 43 miliona eura. Kipar, koji apsolutno može da bude reper za Crnu Goru, izdvaja 70 eura po glavi stanovnika, pa Kipar ima 53 miliona eura fond za te svrhe. Malta izdvaja 43 miliona, Slovenija izdvaja najmanje 4,5 eura pa glavi stanovnik, što je ukupno 13 miliona. Crna Gora izdvaja 1,98 eura ili kumulativno 1,2 miliona eura. Sa tim parama ne možemo sebe adekvatno da promovišemo", upozorava Radulović.

Za promociju turizma samo 1,2 miliona eura Za promociju turizma samo 1,2 miliona eura

Što se tiče velikih investicija u turizmu, Radulović je kazao da i za to treba dobra volja i namjera.

"Pored toga politika je počela, kao nikad da nam se upliće u ekonomske tokove, pa u krajnjem i u život svih nas. Ima bar četiri do pet članica NATO-a i EU u kojim ima više korupcije i kriminala nego u Crnoj Gori, ali nekome treba da je u Crnoj Gori što gore, to je bolje za njega i neke njegove ciljeve", primjećuje naš sagovornik.

U 2016. Izmjene Zakona o strancima

Radulović kaže da je Zakon o strancima bio višestruko štetan i nije pogađao samo turizam, već i građevinu i poljoprivredu, preciznije kako ističe, kompletnu privredu.
On je, kako kaže, u jednom dijelu bio toliko neatraktivan da je stopirao i prodaju nekretnina.

"Ovog ljeta imali smo višemilionski pad od doprinosa na plate u odnosu na prošlogodišnji i to je dovelo do toga da se shvati da ovaj zakon mora da se mijenja. Prema informacijama koje imam taj zakon će biti izmijenjen 2016 godine", zaključio je Radulović.