24-04-2015

Bivša direktorica htjela da zapali Spomen dom Reževići?

Protiv Olivere Franović, doskorašnje direktorke Javne ustanove Spomen dom Reževići, podnijeta je krivična prijava u kojoj piše da je svjesno pokušala da uništi inventar i neprocjenjivo kulturno blago te ustanove.

Bivša direktorica htjela da zapali Spomen dom Reževići? | Radio Televizija Budva

Prijavu je podnijela direktorica Javne ustanove Muzeji i galerija Biljana Brajović, pišu vijesti.me.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Franovićeva je prekjuče spojila nekoliko velikih, drvenih stolova i zapalila vatru na ulazu u Spomen dom Reževići... Vatra je brzo krenula da se širi ka domu i crkvenoj riznici sa vrijednim kulturnim blagom, ali je požar ugasio stražar.

Policija je o tome obavijestila Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, koje je zatražilo da se obavi uviđaj i da se Franovićeva sasluša. Ona se sumnjiči da je počinila krivično djelo - oštećenje i uništenje tuđe imovine.

Franović, nekadašnja poslanica DPS-a, nije željela da komentariše taj slučaj, optuživši novinara "Vijesti" da joj je telefonskim pozivom ugrozio osnovna ljudska prava. Dodala je da nije obaviještena o podnošenju tužbe protiv i pokretanju postupka.

Nekoliko zaposlenih u toj javnoj ustanovi, saopštili su "Vijestima" da su prekjučerašnjem incidentu prethodile višemjesečne, gotovo svakodnevne svađe, a sve je kulminiralo verbalnim napadom Franovićeve na rukovodstvo Muzeja i galerija, dok su kontrolisali radove na obnovi dotrajalog objekta, prenose vijesti.me.

Franovićeva, nekadašnja poslanica DPS u republičkom parlamentu, više od deset godina bila je na čelu JU Spomen dom Reževići.

Novom reorganizacijom, ta služba i Spomen dom Crvena komuna iz Petrovca, pripojeni su budvanskoj kulturnoj ustanovi, kao jedna od mjera racionalizacije glomazne opštinske administracije. Prema nezvaničnim informacijama, problemi su počeli kada je nova uprava zatražila da se dostavi kompletna dokumentacija o načinu vođenja i trošenja novca te ustanove, prenose vijesti.me.