07-01-2020

Blumberg: Crna Gora na spisku 24 najbolje destinacije za ovu godinu

Ugledni Blumberg donosi listu top 24 destinacija za ovu godinu koja je izabrana u selekciji poznatih urednika i globalnih dopisnika. Na tom spisku destinacija je i Crna Gora.


Foto: visitmontenegro

Najbolji način planiranja putovanja je razmisliti o tome što volite raditi i kada vam treba odmor. Ugledni Blumberg donosi listu top 24 destinacija za ovu godinu koja je izabrana u selekciji poznatih urednika i globalnih dopisnika. Na tom spisku destinacija je i Crna Gora.

Među njima su daleka mjesta na koja možda nikada niste ni pomislili, poput nomadskih sela Kirgizije, arheoloških ruševina duboko u Gvatemali i netaknutih krajolika Lomboka u Indoneziji. Postoje i uspavani gradovi na plaži koji su očarani od sjajnih hotela ili klasični gradovi oživljeni vrućim restoranima i svježim kulturnim institucijama.

Ova balkanska nacija se polako pozicionirala kao novi dragulj Jadrana s mješavinom vjekovima starih sela, aristokratskih ljetnikovaca i aktivnosti van svojih plaža. Crna Gora, kako opisuju autori teksta, usredsređena je na zaštitu prirode pa tako u nacionalnim parkovima Durmitor i Biogradska gora postoje životinjske vrste poput smeđeg medvjeda, sivog vuka, evroazijskog risa i druge ugrožene vrste. Kada se ove destinacije povežu sa mjestima koja su obasjana suncem, bez gužve, gdje su Iberostar, Melía i Karisma Hotels & Resorts otvorili nekretnine tokom prošle godine. I ne propustite Portonovi. U junu će njegova marina dočekati prvo evropsko odmaralište One & Only i Espace Chenot. Krstarite pravo ili letite Lufthansom do lučkog grada Tivta. Bilo kako bilo, zaobići ćete užurban Dubrovnik, piše Blumberg.

Najbolje vrijeme da se pođe u Crnu Goru je rana jesen ili kasno proljeće, dok posjete treba izbjeći u julu i avgustu.

“Vrijeme je toplo tako da se možete kupati u moru tokom čitavog oktobra i uprvo ti jesenji mjeseci su najbolji kao i kasno proljeće, kada noći još uvijek mogu biti prohladne. Iako nije Dubrovnik, ljeto, naročito u jul i avgust, privlače ogromne mase turista”, stoji u preporuci Blumberga.

Na spisku destinacija koje se još preporučuju pored Crne Gore su Sjeverna Italija, Jonska ostrva (Grčka), Yosemite (SAD), Kirgistan, Budimpešta, Bolivija, Mozambik, Andaluzija, Njujork, Jamajka, Kairo, Antigva, Aljaska, Gvatemala, Meksiko, Bankog, Lombok, Etiopija, Kvinsland, Izrael, Zapadni Holivud, Zimbabve i Hawai.


Izvor: aktuelno/bloomberg