10-05-2018

Bogat kulturni program u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu

JU Muzeji i galerije Budve su u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu upriličili dvije izložbe i autorsko veče.

Bogat kulturni program u Spomen domu

U utorak je u donjoj sali galerije „Marko Krstov Gregović“ otvorena samostalna izložba slika umjetnika Todora Živaljevića Veličkog.

Posjetioci su imali priliku da vide 20 radova rađenih tehnikom akrilik na platnu, sa pejzažom kao dominantnim motivom. Prisutne je, u ime Ustanove, pozdravila i upoznala sa konceptom programa Dragica Ćetković, galeristkinja iz „Crvene komune“.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, muzejska savjetnica iz JU Muzeji i galerije Podgorice .

Nakon otvaranja ove izložbe, u gornjoj galeriji Spomen doma "Crvena komuna“ otvorena je grupna izložba slika članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore.

Na ovoj izložbi svoje radove različtih tema i motiva predstavilo je 26 umjetnika. U pitanju su slike srednjih formata, rađene tehnikama ulje na platnu, pastel i akrilik na platnu. Izložbu je otvorila Snežana Jovanović Đurašević, članica Udruženja.

Obije izložbe će biti otvorene do srijede, 23. maja.

U sklopu programa održano je i autorsko veče umjetnika Todora Živaljevića Veličkog. Razgovor sa autorom vodio je Ranko Pavićević, novinar i publicista iz Budve.



Teme razgovora bile su usmjerene na stvaralaštvo autora, s posebnim akcentom ne knjige poezije koje su mu objavljenje tokom posljednje tri godine: „Molitva za rod moj Velički“, „Metoh i Ja“, „Zaboravu uprkos“ i „Omaž Milošu Crnjanskom“.