28-05-2019

Bokeški brodet

Brodet je nastao kao siromašno jelo ribara, znači sve one manje ribe, oštećene ili one ribe koje se nijesu uspjele prodati radile su se na brodet.

Bokeški brodet | Radio Televizija Budva

Ako krenete po internetu tražiti recepte za brodet, naići ćete na raznovrsne prijedloge, na brodet od grdobe, škampa, sipe, lignji, škrpine, gruja, brancina, palamide, a evo kažu da je najljepši brodet od raznovrsne ribe. Ali ne kažu da to dosta i košta. A odakle prosječnome čovjeku kome je potrošačka korpa 2 puta veća nego prosječna zarada para da za jedan ručak kupi 3-5 vrsta ribe?

Zato se brodet u Boki kotorskoj pravi najčešće od samo jedne vrste ribe, a obično su to gavice ili sarduni, ali s obzirom da su se u Boki kotorskoj ribolovom mrežama bavili ribari iz Mula, Prčanja, Krašića, Baošića recept je sigurno došao iz neke od tih ribarskih kuća, a zatim se proširio i po celoj Boki kotorskoj.

Brodet od sarduna je nastao iz nužde, jer su ribari, kada bi u mrežu uhvatili kvalitetniju i krupniju ribu, za nju imali sigurne kupce i dobijali su više para, te je nikada nisu za sebe zadržavali. Gavica , najsitnija plava riba koja se hvata mrežom je također bila dobro plaćena, jer se ta riba ne čisti i može se odmah baciti na prosulju. Sardela je kvalitetna plava riba koja je bila dobra za gradele, pa je uvijek ostajalo najviše sarduna od koga su ribari sebi pravili brodet.

Gruj je najmnogobrojnija riba u našem zalivskom moru i veoma se lako lovi, bilo na udicu ili u vršama, pa je samim tim on često bio sastavni dio brodeta, a onda je tako i došlo do izreke - Bez gruja nema brodeta.

Mi vam ovoga puta govorimo o brodetu od sarduna, a vi po svoemu guštu i mogućnostima odaberite koju ribu ćete parićat. Dakle, potrebno je:

Kilo do kilo i po sarduna (zavisi spemate li za 4 ili više osoba)

Pola kila do kilo luka

4-5 špica bijeloga luka,

Maslinovo ulje,

Bijelo vino

So, papar, konzerva, lovorov list, petrusin,

Vegeta i slatka crvena paprika po želji

Na zagrijano maslinovo ulje izdinstati na kockice sjeckan luk, dok ne postane staklast. Dodati i sitno sjeckan bijeli luk.

Na to dodati nabrojane začine, osim petrusina koji se stavlja pred sami kraj kako bi zadržao svojstvo. Potom poređati ribu i zaliti s pola litre vode, decom bijelog vina i 3 supene kašile sirća (vinskog).

Stavite na jaku vatru dok ne provri, a onda kuvati na umjerenoj vatri minimum va i po, tri sata. Brodet je bolji što se duže kuva. Ali je vrlo važno da se tokom kuvanja ne miješa, nego se šerpa svako malo lagano protrese. Prije nego što ćete isključit ploču, u brodet dodajte sitno sjeckan petrusin.

Brodet je inače jelo koje je odlično i hladno, poput marinade i bez problema može danima stajati u frižideru. Služi se uz palentu.

Drage domaćice, ovo jelo koje je nekad bilo pjat za siromahe, danas je uvršten u menije mnogih renomiranih i modernih restorana. A nama je na ponos što smo i ovaj recept sačuvali od zaborava i što nam kuće još odišu mirisom brodeta.