30-07-2014

Borba protiv celulita: Brokoli je vaš saveznik

Nezdrava ishrana je glavni krivac za “pomorandžinu koru” koja zabrinjava sve veći broj žena, upozoravaju američki stručnjaci. Zato vam skupe kreme i tretmani u salonima ljepote neće mnogo pomoći u borbi protiv celulita.

Borba protiv celulita: Brokoli je vaš saveznik | Radio Televizija Budva

Da biste dobili naizgled nemoguću bitku, u svoj jelovnik treba da uvrstite povrće, tvrdi dr Džoana Hil sa Univerziteta Kalifornija.

Najdjelotvorniji je batat, slatki krompir izduženog i pomalo nepravilnog oblika, pun vitamina C i E, beta-karotena i kalijuma. Potiče iz južne Amerike, a kod nas je počeo da se uzgaja tek odnedavno, prije devet godina. Njegovi korenasti proteini sjajan su antioksidans, a što češćom konzumacijom, ubrzava se cirkulacija, kao i eliminacija toksina, što je ključ uklanjanja celulita. Zbog očuvanja ukusa i arome, preporučuje se kuvanje na pari, 30 do 40 minuta, što zavisi od veličine korijena. Zbog bogatstva minerala, batat ima sladak ukus, pa se ne preporučuje da ga solite.

Odličan saveznik u borbi protiv celulita je i brokoli, koji obiluje vitaminom C i biljnim vlaknima. Ovo lako dostupno povrće najbolji je nemliječni izvor kalcijuma i alfalipoične kiseline koja sprječava stvrdnjavanje kolagena i gomilanje celulita.

Naravno, pored odgovarajuće ishrane, potrebne su i ciljane vježbe za djelove tijela na kojima se nalazi celulit, pa kada sve to iskombinujete, noge će vam izgledati fenomenalno.